Foto: TT / Terje Pedersen, Scanpix

SAS tvekar om USA-kontroll på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Om två år kan det bli möjligt för USA-resenärer att passera inresekontrollen till USA redan vid avfärden på Arlanda. Men SAS tvekar inför systemet.

Det ska bli enklare att resa från Sverige till USA genom att flytta den amerikanska gränskontrollen till Arlanda i stället för på amerikanska flygplatser. Som en följd ska det då gå att flyga även till amerikanska flygplatser som saknar inresekontroll.

Medan flygbolaget Norwegian är mycket positiva till systemet är SAS mer tveksamma, skriver Svenska Dagbladet. Enligt SvD finns det en oro på SAS att systemet ska gynna Norwegian. Bland annat behövs mer tid på Arlanda för att resenärerna ska hinna gå igenom den amerikanska inresekontrollen på Arlanda, vilket kan försämra förbindelserna för de som flyger in till Arlanda från andra håll i landet.

Dröjer sannolikt till 2018

Näringsminister Mikael Damberg (S) säger att man kan ha en överenskommelse med de amerikanska myndigheterna senare i år om det nya systemet.

– Det skulle kunna underlätta resenadet och göra Arlanda till en lockande flygplats för för flygbolag som vill ha enkla vägar mellan Europa och USA, säger Mikael Damberg till SvD.

Om ett avtal blir klart senare i år dröjer det troligtvis till 2018 innan systemet kan införas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.