Schäfer är en av de vanligaste hundraserna i Stockholms län. Det här är polishunden Cox, annars är Molly vanligaste hundnamnet. Foto: Patric Söderström/TT

Schäfern Molly populäraste hunden

Uppdaterad
Publicerad

Vovve, jycke, byracka och människans bästa vän. Hundar i alla former, storlekar och raser fyller vår stad, och nu kan du läsa om vilken av dem som är populärast där just du bor.

Jordbruksverket har i sitt hundregister sammanställt uppgifter om hur många hundar det finns per län och kommun. De har också statistik över de vanligaste raserna och hundnamnen. Totalt har hela 855.905 hundar registrerats i den nya statistiken.

I listan över de vanligaste hundraserna per kommun så är Stockholms överlägst populäraste hundras labrador retriever, med hela 1.545 hundar. Därefter utgörs den näst största gruppen hundvänner av 969 stycken jack russel terriers. Tätt därefter hamnar de korthåriga chihuahuaorna på en tredjeplats med 900 stycken.

Tajt i toppen

Ett stenkast bort i Solna stad är det ombytta roller i toppen. Där finns det allra flest jack russell terriers, nämligen 83 stycken. Dock är antalet labrador retrievers bara en hårsmån färre, med 81 hundar räknade. Minskar man några pinnar så har man prickat in den tredje vanligaste vovven i Solna, nämligen schäfern, vilket det finns 76 stycken av.

Trots att schäfern ligger lite i lä i just Solna stad, så är det den absolut vanligaste hunden i 13 av Stockholms läns 26 kommuner. Att labrador retriever då är vanligast i 11 av länets kommuner kanske inte kommer som en överraskning. De enda två kommunerna som toppas av andra hundraser är ovannämnda Solna och Sundbyberg med sina 53 chihuahuaor.

Typiska hundval i Botkyrka och Södertälje

Botkyrkaborna äger i stort sett samma sorts hund som majoriteten av länsborna, 166 schäfrar, 133 chihuahuaor, men de sticker också ut lite med sina 105 american staffordshire terriers. Lite längre bort i länet så kan Södertälje kommun räkna sig till mängden då invånarna skaffat hundar som är väldigt representativa för hundägare i länet: 172 schäfrar, 165 jack russel terriers och 155 labrador retrievers.

Topplista över hundnamn

För den som vill förkovra sig i ytterligare kunskaper om länets hundar, så listar Jordbruksverket även de populäraste hundnamnen i Sverige. På första plats kommer tilltalsnamnet Molly vilket bärs av hela 7.351 hundar. Näst flest hundar, 5.262, lystrar till namnet Bella och därefter heter 4.043 hundar Ludde. Hela namnlistan hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.