Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sex av tio vill ha högre hus på färre platser

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio stockholmare tycker att det ska byggas högre hus på färre platser. Fyra av tio tycker man ska bygga på parkeringsplatser och förtäta staden.

Resultaten kommer från en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Miljöpartiet i Stockholms stad.

– Just den här undersökningen visar att stockholmarna vill att vi bygger på hårdgjord mark och att vi bygger högt och tätt. Men att de vill ha kvar våra grönområden och den mest värdefulla naturen, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

M: Bygg på många ställen

Men moderaternas oppositionsborgarråd Joakim Larsson ställer sig tveksam till att bygga stora mängder bostäder på färre platser i Stockholm.

– För att bygga snabbt så måste man bygga på många ställen, bygger man bara på ett eller två ställen så tar det betydligt längre tid att komma upp i den mängd bostäder vi behöver i Stockholm, säger han.

Undersökningen visar också att drygt åtta av tio tycker det är viktigt att skydda grönområden som naturreservat samtidigt som det byggs bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.