Sjöminan sprängd – sänktes till botten och oskadliggjordes

Uppdaterad
Publicerad

Den sjömina som hittades i Stockholms skärgård i helgen är nu oskadliggjord. Försvaret sprängde minan på torsdagen och konstaterade då att den innehöll sprängämnen.

Klockan fem i fyra på torsdagseftermiddagen kunde man spränga sjöminan som upptäcktes vid ön Långgarn vid Hårsfjärden i Stockholms skärgård.

– Allt gick bra, säger Rebecca Landberg, kommunikationschef på fjärde sjöstridsflottiljen.

Rebecca Landberg, kommunikationschef på fjärde sjöstridsflottiljen.

Det var dimmigt med småregn och lugn sjö när Försvarets röjdykare började arbetet med att spränga minan. Sprängningen går till så att röjdykare dyker ned till minan på sjöbotten och fäster en sprängladdning på den.

– Vi börjar med en mindre sprängladdning. Om den inte räcker till så ökar vi till en större, sa Rebecca Landberg tidigare på dagen.

Minskalet öppnades upp med hjälp av en mindre sprängladdning, varpå den sprängdes med en större laddning. Samtidigt kunde man konstatera att minan innehöll sprängämnen.

Läs mer: ”Mitt hem ligger 700 meter från minan”

Upptäcktes i helgen

Sjöminan från 30-talet flöt upp vid en badstrand i söndags. Sprängradien beräknades vara en kilometer och de boende på ön evakuerades. Först sent på måndagseftermiddagen kunde de återvända till sina hem.

Då hade Försvaret bogserat ut sjöminan till öppet vatten och sänkt ned den till botten. Men arbetet med att oskadliggöra minan har dragit ut på tiden eftersom vädret i området har varit blåsigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.