Sjukhusdirektören Melvin Samsom försvarar beslutet om att ta in så dyr konsult i en intervju med P4 Stockholm. Foto: SVT

Sjukhusdirektör fick personlig konsult för 1,4 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

P4 Stockholm avslöjar fakturor som visar att Karolinska sjukhuset hyrde in dyr specialhjälp till den nya sjukhusdirektören Melvin Samsom. Efter drygt fem månader landade kostnaden på närmare 1,4 miljoner kronor.

Det var i slutet på 2014 och början av 2015 som Karolinska sjukhuset fick en ny sjukhusdirektör Melvin Samsom. Eftersom han precis hade flyttat till landet behövde han någon som hjälpte honom med att komma igång med arbetet.

Totalkostnad 1,4 miljoner kronor

Därför anlitade sjukhuset en konsult för i genomsnitt 254.000 kronor i månaden, som skulle hjälpa Melvin Samsom att bland annat översätta dokument inför sjukhusdirektören möten och att ta fram underlag för hans presentationer. Det rapporterar P4 Stockholm. Den sammanlagda summan för de fem månaderna som konsulten var anlitad hamnar på närmare 1,4 miljoner kronor.

Nya Karolinska sjukhuset

– Vi höll konsulttjänsten kort, nästan sex månader, innan personen till slut rekryterades till staben. Det var viktigt för mig att få en bra start. Eftersom jag kom från ett annat land så behövde jag den här personen. Och det blev väldigt lyckat, säger Melvin Samsom till P4 Stockholm.

Läs mer: Landstinget har lagt ut en miljard på inhyrda konsulter

Det var värt pengarna

Men sjukhusdirektören försvarar beslutet om att ta in så dyr konsult, trots att konsulten hade högre lön än honom själv.

– Det var väldigt viktigt för mig i min start här på Karolinska, säger Melvin Samsom till P4 Stockholm.

Var det värt pengarna?

– För mig var det värt pengarna. Ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet