Skallgång efter hästen Helge

Uppdaterad
Publicerad

Hästen Helge från Norrtälje har varit försvunnen sen nyårsnatten, då han skrämdes av raketer. Nu engagerar sig grannar, Norrtäljebor och till och med polisen i sökandet.

Men det är en kamp mot tiden.

Facebooksidan Hitta Helge har redan 2388 följare. Sökpådraget efter den tioåriga nordsvensken som sprang hemifrån på nyårsnatten har varit intensivt.

– Helge blev jätterädd för fyrverkerierna på nyårsnatten, det hade vi inte räknat med, men han reagerade jättekraftigt och fick panik och sprang iväg. Han kom tillbaka en kort stund, men han var så orolig att vi kunde inte fånga in honom. Vi följde spåret så långt det gick, tills snön smälte bort, sedan dess har vi inte sett en skymt av honom,  Matilda Gustafsson, Helges ägare.

Helge är helt enkelt puts väck. Men det är många som engagerat sig för att hitta honom.

– Allt ifrån pigga ungdomar till äldre med rörelsesvårigheter, och folk som inte har bil eller alls tid att söka. vi hade till och med en kvinna med rullator som gav sig ut i skogen för att söka, säger Josefine Stenqvist som leder sökarbetet.

Han försvann från Hammarby söder om Norrtälje och hittar inte särskilt bra i området eftersom han bara bott här i tre månader.

– Vad tror du om utsikterna att hitta honom i gott skick?

– Jag vill tro att han fortfarande lever och så länge vi inte hittar honom i dåligt skick i närområdet så misstänker jag och hoppas att han har kunnat ta sig långt bort. Han kan ha rört sig 30 mil, säger Matilda Gustafsson.

De engagerade i sökningsarbetet har till och med varit uppe med flygplan för att scanna av kärr och sjöar i området men utan att hitta några täcken på att Helge gått genom isen.

Som mest har man haft skallgångskedjor med hundra personer. Nu håller alla tummarna för trots att Helge är väl rustad för kyla och kan hitta mat är det en kamp mot tiden.

– Han kanske är ensam i brist på kompisar, men jag tror han gör det bästa av situationen. Så länge han inte äter något olämpligt och får ont i magen, så tror jag han kan leva väldigt länge, säger Matilda Gustafsson.på Facebook-sidan ”Hitta Helge” och följa kommentarerna där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.