Foto: TT

Skärpta straff för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Företagare som varit inblandade i en muthärva kopplad till bygget av Mall of Scandinavia får nu sina straff skärpta. En tidigare Peab-chef döms till fängelse i ett år och nio månader.

Den tidigare Peab-chefen dömdes redan i tingsrätten för mutbrott och tagande av muta. Nu skärps hans straff. I tingsrätten dömdes chefen till fängelse i ett år och sex månader, ett straff som förlängdes av Svea hovrätt med tre månader.

Sponsrade segelbåt

Peab-chefen var knuten till ytterligare ett företag som ska ha leasat en segelbåt som i sin tur sponsrades av en annan företagare. Företagaren kom sedan att få uppdrag som underentreprenör till Peab i projektet med Mall of Scandinavia. Företagaren dömdes för bestickning.

Lånade pengar av underentreprenör

Den tidigare Peab-chefen ska dessutom ha begärt och tagit emot ett stort penninglån från ytterligare en annan företagare som fick uppdrag i Mall of Scandinavia-projektet.  Det var under tiden som uppdraget pågick som företaget lånade ut pengar till Peab-chefen. Företagaren dömdes av hovrätten till dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.