Genrebilder. Foto: TT

Skattebetalare fick betala lyxresa

Uppdaterad
Publicerad

Ekerös kommunledningsgrupp åkte på konferens till Vemdalen. På agendan stod bland annat spa, utflykter och middag med vin och champagne. Notan på en kvarts miljon får skattebetalarna ta hand om, det skriver Aftonbladet.

Det är tidningen Aftonbladet som granskat representation, kurs- och konferenskostnader i Sveriges kommuner. I granskningen framkommer att Ekerö kommuns ledningsgrupp och kommundirektör Lars Hortlund reste till Vemdalen fyra dagar i februari. En resa som kostade 14 000 kronor per person – totalt närmare en kvarts miljon kronor för de sjutton deltagarna, och som innehöll middagar med vin och champagne.

Nio miljoner

Totalt spenderar Ekerö kommun omkring två miljoner kronor årligen på mat, alkohol och annan representation. Dessutom har kommunens konferenser och kurser kostat närmare sju miljoner kronor.

Ska vara måttfulla

På Ekerö kommuns hemsida har man nu publicerat ett svar på Aftonbladets granskning. Där beskriver man sina egna riktlinjer för vin och sprit i samband med resor som måttfulla.

”Mängden vin eller öl ska så klart hålla sig inom det som anses vara måttfullt vilket kan betyda 2-3 glas vin i samband med en middag.”

Enligt kommunen ska övrig konsumtion bekostas av de anställda själva. Men kvittot från kvällen visade att de 17 deltagarna betalat 9643 kronor bara för vindrycker. Totalt 567 kronor per person. Vilket motsvarar antingen fler glas vin är riktlinjerna tillåter – eller väldigt dyra viner. Dessutom beställde kommunledningen in en flaska champagne.

Såhär motiverar kommunen själv varför kommuninvånarna ska betala dessa räkningar:

Varför ska kommunen betala för ”aktiviteter” i samband med konferenser?

Det brukar vara givande om deltagarna erbjuds någon form av teambildande aktivitet mellan arbetspassen. Det är en del av arbetet och ska därför inte bekostas privat. Självklart ska även denna typ av inslag präglas av måttfullhet och ha en tydlig koppling till syftet med konferensen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.