Gustav Hemming (C), miljö– och regionplaneringslandstingsrådet är kritisk till skatten på solel.

Skatten gör solcellerna dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda skatten på solceller som regeringen införde i somras gör byggandet av solceller dyrare. Landstinget planerar solceller på flera fastigheter som enligt dem blir svårare på grund av skatten.

Under 2016 och 2017 planerar Stockholms läns landsting en kraftig utbyggnad av solceller på landstingets fastigheter. En första solcell är på plats redan under de närmsta veckorna.

Enligt Centerpartiet som varit initiativtagare så försvåras denna satsning kraftigt på grund av regeringens nya skatt på solel.

– Man brukar ju skatta sådant som man inte vill att folk ska använda, men nu skattar regeringen istället sådant som man rimligen vill se mer av. Det blir en motsatt grön skatteväxling, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplaneringslandstingsråd.

En av norra Europas största solcellssatsningar

Enbart på sjukhustaken planeras cirka 20.000 kvadratmeter solceller, vilket gör satsningen till en av de absolut största i norra Europa. Dessutom ska möjligheten att installera solel på taken till depåerna för tunnelbanan och pendeltågen undersökas under 2017.

Vid full utbyggnad skulle det kunna generera ungefär 108.000 megawattimmar per år enligt Stockholms solkarta – vilket motsvarar 57 procent av landstingets totala energianvändning.

Läs mer: Forskare i Södertälje ska förbättra solceller

”Hål-i-huvudet-skatt”

Den nya skatten, som gäller sedan 1 juli i år, gör att små anläggningar på villatak fortfarande slipper betala skatt för egen el, men det finns en övre gräns på en effekt på 255 kW. Den nya skatten på drygt 29 öre per kilowattimme ger landstinget en extrakostnad på över 30 miljoner kronor per år i skatt för den egenproducerade el.

– Vi kommer förhoppningsvis att kunna göra dessa satsningar ändå, de är beslutade av landstingsfullmäktige och jag tror mycket på detta. Stockholms läns landsting är Sveriges miljöbästa landsting och vi vill fortsätta ta täten i omställningen till förnyelsebart, men denna hål-i-huvudet-skatt lamslår såklart ambitionen, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplaneringslandstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.