Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur föräldrarna fick reda på att deras barn skulle behöva flytta från Saltängens skola. Foto: Tommy Bergman/SVT

Skola stängs – 100 elever tvingas flytta

Publicerad

Ett 100-tal elever i Saltängens skola i Nacka måste byta till Duvnäs skola när verksamheten i Saltängen läggs ner.

– Alla barn kommer inte att rymmas på Duvnäs. I tider när vi klagar på att barnen sitter stilla för mycket så vill man knö ihop barnen på en skola så att utemiljön blir kanske en av de trängsta i Sverige, säger Linda Schuur som har barn på Saltängens skola.

Tidigare i år fick de drygt 100 eleverna i årskurs F-3 vid Saltängens skola veta att rektorn sagt upp lokalerna och att eleverna skulle behöva byta skola.

Skälet som uppgavs var att skollokalerna i området är för stora. Det ifrågasätts av flera av föräldrarna, som är oroliga över hur flytten kommer påverka deras barn.

– Vi tror att det kommer bli en kraftig försämring för våra barn. Vi kunde visa politikerna att det inte fanns riktiga beslutsunderlag, inte en enda risk- och konsekvensanalys. Vi trodde såklart de skulle lyssna – men icke, säger föräldern Sara Wimmercranz.

Kommunen: Finns fördelar med gemensamma lokaler

Skolorna i Saltängen och Duvnäs ingår i samma skolenhet, Saltsjö-Duvnäs skola, och enligt kommunen är det därmed inte så att man lägger ner någon skola utan skolan flyttar ut ur lokalerna i Saltängen och eleverna ska istället gå i Duvnäs.

– Det finns fördelar med det pedagogiska genom att samla allt i samma lokaler. Man har pedagoger samlade under samma skoltak och kan ha gemensamma lärarutbyten, vilket försvåras när man är i lokaler på olika platser, som idag, säger Helena Ekwall, tf produktionsdirektör för Nackas kommunala skolor.

Överklagat till förvaltningsrätten

Från början var det tänkt att eleverna i Saltängen skulle flyttas över till Duvnäs redan vid höstterminens start, men nu är planen att det ska ske efter nyår, när vårterminen börjar.

Hur beslutet fattats har dock överklagats till förvaltningsrätten som väntas komma med sitt beslut inom kort.

Fotnot: SVT Stockholm har sökt Moderaternas kommunalråd Mats Gerdau som hänvisar till tjänstemännen då det inte är ett politiskt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.