Under veckan hittade personal från Vasa Real flera vodkaflaskor gömda i anslutning till skolområdet. Foto: TT

Skola vidtar åtgärder efter langning

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan hittade personal från Vasa Real flera vodkaflaskor gömda i anslutning till skolområdet. Det här efter att SVT Nyheter sänt ett inslag om hur lätt det kan vara för minderåriga att köpa alkohol genom Instagram.

I ett inslag sågs flera langare vilja sälja sprit till en reporter från SVT i anslutning till skolan Vasa Real i centrala Stockholm. Vodkan hade langarna gömt inne på skolan, där runt 850 elever nu börjar studera igen efter sommaruppehållet.

Personal håller extra uppsikt

Efter inslaget genomsökte skolpersonal området, och flera vodkaflaskor hittades gömda.

– Det är ju naturligtvis förfärligt att det langas till ungdomar och att det går så snabbt via sociala medier. Att det hände här vid skolan är ingenting vi visste om, säger Berith Öhrn, rektor Vasa Real.

Nu har skolan vidtagit flera åtgärder. Bland annat har man valt att polisanmäla spritgömman och skolpersonal har informerats om att hålla extra uppsikt så att smuggling inte ska kunna förekomma på skolområdet.

– Vi har informerat alla lärare om det här, säger Berith Öhrn.

Handel via sociala medier

Att det blivit lättare för ungdomar att köpa sprit genom sociala medier råder inget tvivel om. På Instagram finns flera Stockholms-baserade konton aktiva, där langare uppmanar ungdomar att ringa ett nummer för att boka upp ett möte för att sedan köpa sprit.

– Det är jätteenkelt. Det är bara att ringa och åka och köpa, säger en yngre tjej som tidigare köpt sprit på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.