Skolturné ska minska plåtslagarbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut brist på byggnadsplåtslagare i länet. Idag skulle det behövas 170 plåtslagare för att täcka behoven, men inte fler än 28 utbildas. Och därför är plåtslagarbranschen nu ute på en turné på högstadieskolor för att berätta om yrket.

Det är högt uppe på taken vi finner dom, byggnadsplåtslagarna som ser till att vi har täta, säkra, fungerande tak. Men trots att det är ett yrke med stora möjligheter att snabbt få jobb är det för få som väljer att bli plåtslagare. Plåtslagarbranschens skolturné för att informera om yrket som nu pågår har den här dagen nått Vårbyskolan i Stockholm och en åttondeklass träslöjdslektion. Plåtslagaren Jocke Karlsson leder lektionen.

Inte varit synliga

– Jag skulle tro att det handlar om att vi inte synliggjort oss tidigare, säger Jocke Karlsson. Vi har inte berättat för folk att det är en brist och att yrket finns. Vi har nog legat i skymundan tidigare. Nu försöker vi visa att vi finns och att det finns arbetstillfällen.

Jocke berättar kort om plåtslagayrket innan det är dags för huvudnumret – eleverna ska själva utifrån en plåtbit och med några verktyg tillverka en värmeljusstake och en visselpipa.

Tvingas tacka nej

Den stora bristen på plåtslagare gör att de företag som finns ständigt har mängder med uppdrag som de inte har möjlighet att utföra, något som Jocke Karlssons eget företag är ett exempel på.

– Jag får hur många förfrågningar som helst. Vi har otroligt mycket med jobb, men vi har jättesvårt med att rekrytera personal, säger Jocke Karlsson. Vi har svårt att hitta arbetare, och det i kombination med att det är arbetslöshet känns väldigt konstigt. Jag tycker att det är väldigt roligt att få vara med i det här projektet och försöka hjälpa till att få folk att hitta in till det här yrket.

Runt slöjdbänkarna börjar resultatet av elevernas ansträngningar växa fram. Plåtskivorna har förvandlats till ljusstakar och visselpipor. Så vad tyckte de då? Hur var det att jobba med plåt?

– Det var väldigt jobbigt. Man måste använda mycket kraft. Men annars är det jätteintressant att göra sådana här saker, säger Ahmet Celik.

– Jag skulle hellre vilja bli advokat, men det var väldigt spännande, säger Rumana Ahmed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.