Föräldrar känner oro över hur barnens utbildning och trygghet påverkas. Foto: SVT.

Skriande lärarbrist i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

2015 slutade mer än var femte lärare i grundskolans högre årskurser

Omsättningen på lärare är hög i hela Botkyrka kommun. Förra året slutade nästan 15 procent av lärarna i grundskolans lägre årskurser. I de högre årskurserna var omsättningen ännu högre. 2015 slutade mer än var femte lärare.

– Tyvärr är det inte ovanligt att många lärare slutar och det kan drabba enskilda klasser hårt, säger Birgitta Zelezny Ulvered som är biträdande grundskolechef i Botkyrka till mitti.se.

En skola som drabbats hårt av hög personalomsättning är Tullingebergsskolan i Tullinge. Under vårterminen slutade 11 personer på skolan, däribland rektorn. Nu har även den nya rektorn Erika Köster sagt upp sig bara en månad efter att hon tillträtt sin tjänst.

– Jag känner att jag av personliga skäl inte kan utföra uppdraget, säger Erika Köster.

Stor omsättning på personal

Tullingebergsskolan har haft många olika rektorer och lärare de senaste åren. Men enligt Birgitta Zelezny Ulvered är inte skolans omsättning på personal så mycket högre än på andra skolor i kommunen.

– Det är inte som förr att lärarna var trotjänare fram till pension. Det är hög rörlighet. Kommunen jobbar på att justera löneläget, på bättre skolmiljöer, men kan också konkurrera med andra genom att ge lärarna möjligheter till vidareutbildning, säger Birgitta Zelezny Ulvered.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.