Skulpturen Caldera är en av Tony Craggs fem skulpturer som kommer kunna ses på Djurgården i sommar. (Arkivbild.) Foto: Michael Richter

Skulpturer intar Djurgården

Publicerad

Skulpturer som är ända upp till sex meter höga. Det kommer bli verklighet på Djurgården i sommar.

Just nu grävs det på flera platser längs med Djurgårdskanalen. Tanken är att det om en och en halv månad, den femte juni, ska stå fem skulpturer där det idag bara är hål i marken.

Olle Guthe som är ute på promenad stannar till. Han känner igen konstnärens namn, Tony Cragg.

– Det blir jättekul med skulpturer här. Det finns ju redan skulpturer och så vidare i trakten, men det kanske kan behövas lite nya figurer och just Tony Cragg känner jag till litegrand sedan tidigare, säger Olle Guthe, som sett Craggs skulpturer ute i naturen i Pilane på Tjörn i Bohuslän.

Upp till sex meter höga skulpturer

– Just här kommer det stå en fyra och en halv meter hög skulptur som heter Caldera. Den väger 7,2 ton, står på tre ben och är så stor att det bildas som ett rum i den som man kan gå in i, berättar galleristen Stefan Andersson.

Den högsta skulpturen är över sex meter hög och kommer att stå på den södra sidan av kanalen. Den är gjord i rostfritt stål och kommer kunna ses från Djurgårdsbron.

Prins Daniels initiativ

Projektet är ett samarbete mellan galleri Anderson/Sandström och Djurgårdsförvaltningen efter ett initiativ av Prins Daniel.

– Kronprinsessparet var uppe i Umeå under kulturhuvudstadsåret, de var beskyddare av Umeå som Europas kulturhuvudstad 2014, och då såg de den skulpturpark som vi varit med och byggt upp under 20 år tillsammans med ett fastighetsbolag. Och för att göra en lång historia kort – nu är vi på gång här, säger Stefan Andersson.

”Staden blir en bättre plats med konst”

Skulpturerna står längs ett populårt promenad- och löparstråk och kommer att märkas i området.

SVT: Vad hoppas du att de som ser skulpturerna ska få med sig?

– Att de tycker att livet har blivit lite bättre. Konst ska ju ge oss någon slags mening i tillvaron och en intellektuell stimulans, och vi tror att staden blir en lite bättre plats att vara på om vi fyller den med konst, säger Stefan Andersson.

Utställningen pågår till slutet av oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.