Tåget som spårade ur i Saltsjöbaden den 15 januari 2013. Foto: Scanpix

”Det blev liksom en allmän sanning i början”

Uppdaterad
Publicerad

Både Arriva och SL beklagar att städerskan pekades ut för att ha stulit tåget som kraschade in i ett hus i Saltsjöbaden. ”Jag är ledsen”, säger Arrivas kommunikationschef.

Efter beskedet om att städerskan inte längre är misstänkt för brott och att mycket talar för att det var en olycka beklagar Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius sitt egna tidigare utpekande.

I en tidigare intervju med SVT sa han att företagets utredning ”tittar på varför hon gjorde som hon gjorde. Hon hade ingen tillåtelse att köra tåg, det står uttryckligen i avtalet med henne att hon är där för att städa.”.

Tåg körde in i bostadshus

– Jag är det första att erkänna att jag har pekat ut henne. Vi skulle ha betonat mycket tidigare att det här kunde handla om en olycka. Men jag har försökt att vara tydligare vid senare intervjuer att det kan röra sig om ett missförstånd, det har tyvärr inte nått fram och det är jag ledsen för. Men sedan är det också så att hon faktiskt under en tid var misstänkt, säger han.

Varför blev det så att man pekade ut henne?

– Det var de första uppgifterna som dök upp i rapporterna. Det blev liksom en allmän sanning där i början. Men då borde vi ha varit tydligare med att också meddela att det kan handla om en olycka.

Tomas Hedenius säger också att Arriva via städerskans företag varit i kontakt med hennes föräldrar och meddelat att de ”gärna bistår henne med hjälp på det sätt hon önskar,”.

I rollen som uppdragsgivare är Arriva ansvarig för arbetsmiljön.

Ska ett tåg kunna rulla igång av olyckshändelse?

– Det är ju precis det som polisutredningen ska visa, uppenbarligen går det ju. Vi har försökt bistå polisen med de kunskaper och erfarenheter vi har kring det här. Men vi vet ju ännu inte hur det har gått till. Hela den här historien är fylld av spekulationer, så jag vill gärna avstå från att spekulera ytterligare.

Vill inte kommentera

Tidigare i veckan var Anders Lindström, vd för Storstockholms lokaltrafik (SL), väldigt tydlig med att ett tåg inte kan starta av misstag.

– Nej, det måste finnas en aktiv handling. Du måste ha ström, du måste använda en spak så att tåget går fram och ha koll på det som heter dödmansgrepp, var hans budskap då.

Men nu vill SL inte alls kommentera händelsen och utpekandet.

Pressekreteraren Jesper Pettersson säger att det är oerhört beklagligt att kvinnan pekades ut i ett tidigt skede för att ha stulit tåget.

– Men utredningen är inte klar. Visa av den här erfarenheten kan vi naturligtvis inte kommentera någonting kring det som är kvar av utredningen, säger han till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tåg körde in i bostadshus

Mer i ämnet