Delar av beslaget av dopningsmedel. Foto: Tullverket

Smugglade preparat för tiotals miljoner – åtalas idag

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer åtalas idag i den omfattande dopningshärvan där 1,4 miljoner enheter dopningsampuller smugglades till Sverige. Två av personerna åtalas för grov smuggling, grovt dopningsbrott och grovt narkotikabrott.

Det var vid en husrannsakan i februari 2016 som stora mängder dopningsmedel, narkotika och läkemedel påträffades på ett kontor i Stockholm. Ligan ska ha hanterat dopningspreparat för tiotals miljoner kronor.

Två personer är misstänkta för att ha smugglat in och tillverkat stora mängder dopningsmedel och distribuerat till personer i Sverige och Norge.

LÄS MER: Stor dopningsliga sprängd – tre personer gripna

– Misstankarna gäller organiserad försäljning av dopningspreparat som pågått under lång tid och omsatt stora belopp. Även narkotika har påträffats. Jag ser allvarligt på verksamhetens omfattning och anser att det är viktigt att få bort dopningspreparaten från marknaden eftersom de skadar både personer som använder dem och samhället i stort, säger kammaråklagare Annika Wennerström på Internationella åklagarkammaren Stockholm i ett pressmeddelande.

Stor efterfrågan av dopingsmedel

En person åtalas för medhjälp till brott och ytterligare två personer åtalas för försök till grovt narkotikabrott respektive grovt dopningsbrott.

– Det är oroväckande att beslagtagen mängd dopningsmedel i fast form har ökat vilket tyder på att tillverkning av dopningspreparat sker inne i landet. Det visar även på en fortsatt stor efterfrågan av dopningsmedel. Ärendet visar att vi har fungerande arbetssätt som ger goda resultat, säger Stefan Granath, chef Tullkriminalenheten i Stockholm i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.