”Stockholm har inte vuxit så här mycket på mycket, mycket länge”, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT och Lieselotte van der Meijs

”Snabbare byggtakt än under miljonprogrammen”

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Stockholms stadshus har som mål att påbörja byggandet av 40.000 bostäder till år 2020. Och enligt siffror som de presenterade idag ser det ut som att de är på väg att nå målet.

Idag presenterade stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) siffror kring bostadsbyggandet i Stockholm. Enligt dem har staden under 2014-2016 påbörjat 17.658 av de planerade 40.000 bostäderna.

– Det är historiskt bra siffror. Stockholm har inte vuxit så här mycket, på mycket länge. Vi är uppe i en byggtakt som är en bra bit över miljonprogramstakten. Det är siffror som är jämförbara med 1880-talet när vi byggde ut Östermalm och Södermalm, säger Roger Mogert (S).

Över målet

Under förra året var målet att påbörja 6.000 bostäder. Resultatet blev 7.150.  Av dessa hamnar de flesta i Älvjsö, Enskede-Årsta-Vantör och Norrmalm.

Om man tittar framåt så har målet i år varit 7.000 påbörjade bostäder, men enligt dagens prognos skulle man hamna runt 7.900 bostäder.

Av de markanvisningar som gjorts för lägenheter under 2016 var 51 procent bostadsrätter och 49 procent hyresrätter. Om man ser till perioden 2014-2016 är fördelningen 46 procent bostadsrätter, 54 procent hyresrätter.

Oppositionen: Hög svansföring från majoritetens sida

Oppositionsborgarråd Joakim Larsson (M) är positiv till att fler bostäder har färdigställts. Men menar att det är tack vare Stockholmsalliansens tidigare politik.  

– Vi har överlämnat över 120.000 bostäder i olika planer till majoriteten att leverera. Det är den typen av bostäder som vi ser nu. Det är en konsekvens av en politik som är förd för länge sedan, säger Joakim Larsson (M) 

Han säger också att byggtakten i de kommunala bolagen däremot inte levererar i den takt som de borde. 

– Förra året så skulle det påbörjas 900 bostäder inom Svenska Bostäder, men det blev 31 stycken. Familjebostäder skulle påbörja 200 studentlägenheter, men det blev inte en enda. Jag tycker att man har en svansföring från majoritetens sida som är för hög, säger Joakim Larsson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.