Snart kan tatuerare få gesäll- och mästarbrev. Arkivbild. Foto: Henrik Witt/TT

Snart kan tatuerare ta gesällbrev

Uppdaterad
Publicerad

Frisörer, målare och bagare är bara några av de hantverksyrken där det är möjligt att ta gesäll- och mästarbrev. Inom kort kommer yrkesbevisen att för första gången lanseras för tatuerare i Sverige.

Bakom lanseringen står branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare (SRT), som anser att breven behövs som en kvalitetsstämpel för tatuerarnas kunder.

– Det blir lättare för dem att välja. Branschen är väldigt stor nu och det finns en blandad kvalitet. Detta innebär ett steg till i seriositet i branschen, säger Rebecca Ryrberg, ordförande för SRT.

– Man har ett bevis på att man har de grundläggande kunskaper som en tatuerare ska ha.

Praktiskt tatueringsprov

Idén om att lansera gesäll- och mästarbrev för tatuerare fick SRT när organisationen skrev boken ”Vägen till att bli tatuerare” 2012. Nu, fem år senare, är drömmen förverkligad. Bestämmelserna har blivit godkända och proven, som kommer att bestå av ett skriftligt prov och ett praktiskt tatueringsprov, är under utformning.

– Det känns jätteroligt. Vi är jätteglada över det, säger Rebecca Ryrberg.

Provet kommer att vara tillgängligt för alla som har varit aktiva i en öppet verksam studio som lärling eller tatuerare i minst tre år. Den som har utövat yrket i minst tio år kommer att kunna få gesällbrevet utan att behöva genomföra provet, genom att verifiera sin yrkeshistorik.

Mästarbrev stort för branschen

De tatuerare som har arbetat inom branschen en längre tid kan genomföra en mästarutbildning. Den är en uppföljning av gesällprovet och består av en tio veckor lång distansstudie som avslutas med att tatueraren kan titulera sig mästare – och får ett officiellt mästarbrev.

För tatuerarbranschen betyder lanseringen av gesäll- och mästarbreven mycket, menar Rebecca Ryrberg.

– Jag tycker att det är ett stort steg framåt. Vad jag vet finns det inget annat land i världen där tatuerare har gesällbrev.

”Bra erkännande av vårt yrke”

Niklas Samuelson har arbetat som professionell tatuerare på heltid sedan 2001. Han gläds över beskedet att han snart kommer att kunna ta gesäll- och mästarbrev – precis som frisörer, målare, bagare och hantverkare.

– Jag tycker det är väldigt kul och ett bra erkännande av vårt yrke som skrå.

Trots hans erfarenhet inom branschen möter han kunder som frågar ”vad jobbar du med annars?”.

– Det verkar som det finns en allmän missuppfattning om att det är någon slags blandning mellan yrke och hobby. Men det är ett yrke som kräver att man verkligen hänger sig och lär sig att utföra tatueringar på ett bra och hygieniskt sätt, säger Niklas Samuelson.

Ska hjälpa mot oseriösa tatuerare

Samtidigt verkar det som att antalet oseriösa tatuerare på senare år har ökat, enligt Niklas Samuelson, som ibland tar emot kunder som vill täcka över eller göra om en tatuering.

Ett gesällbrev kanske hjälper på traven men han tror fortfarande att kunden kommer att gå på vänners rekommendationer och tatuerarnas olika stil i första hand.

– Det finns många professionella tatuerare i Sverige och jag tror att folk ändå kanske nu förstår att de verkligen är professionella.

Gesäll- och mästarbrev

Gesällbrevet är ett slags kvalitetsgaranti för hantverkare. En hantverkare med gesällbrev är väl insatt i yrket, vilket de har visat bland annat genom sitt gesällprov. För att hålla en hög kvalitet och aktualitet på gesällbreven görs bestämmelserna i nära samråd med varje yrkes branschorganisation. Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas drygt 1000 gesällbrev per år. I dag kan man ta sitt gesällbrev i omkring 75 olika yrken.

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Förutom stort yrkeskunnande och stor erfarenhet garanterar brevet pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och förordning om mästarbrev för hantverkare.

Källa: Sveriges hantverksråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.