Snart kastar nord-sydlinjen loss igen

Uppdaterad
Publicerad

I sommar fortsätter försöket med ”skärgårdens hurtigrutt” som skärgårdslandstingrådet kallar den nord-sydliga linjen. Den 20 juni är trafiken igång igen, från Arholma till Nynäshamn.

Det blir det Ressel rederi som kör den nord-sydliga linjen i år med fartygen Kungsholmen och Gripen, som har omkring 60 platser vardera. Bryggorna som linjen angör vid är i stort de samma som under förra året, uppger landstinget.

– Nu hoppas jag att ännu fler människor kastar sig ut på nord-sydlinjen i sommar. Det är ett ypperligt tillfälle att uppleva skärgårdspärlor som man annars inte ser, säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Den nord-sydliga linjen infördes på försök under sommaren 2015. De flesta andra linjer går från Stockholm eller Vaxholm ut i skärgården och tillbaka, men den här går längs med skärgården från söder till norr. Rutten blev populär och runt 13.000 resenärer steg ombord under sommaren.

Efter utvärderingen av båtlinjen i höstas beslutade landstinget att fortsätta försöket under ännu en sommar.

– Min förhoppning är givetvis att vi ska få en permanent nord-sydlinje och då kan vi se över större ändringar av upplägg och rutt, säger Gustav Hemming.

Nord-sydlinjens bryggor (vissa ändringar kan ske)

Arholma Nord, Simpnäs, Arholma, Östersjö, Lidö, Fejan, Kapellskär, Norröra, Stämmarsund på Blidö, Kolsvik på Yxlan, Själbottna, Finnhamn, Stora Kalholmen, Möjabryggorna Långvik, Ramsmora, Löka, Berg, Södermöja och Möjaström, Stavsnäs, Östanvik och Solvik på Nämdö, Rögrund, Dalarö, Kymmendö, Ornö kyrka, Fjärdlång, Gruvbryggan på Utö och Nynäshamn.

Källa: Centerpartiet i Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.