Foto: SVT

Snattare hängdes ut på ICA

Uppdaterad
Publicerad

På ICA Gärdets reklamskärmar värvas matannonser med foton på personer som snattat i butiken.

Sedan två veckor tillbaka står flera rörliga reklamskärmar utanför ICA Gärdet i Stockholm. Men det skyltas inte bara med extrapriser – istället dyker foton på personer som har snattat i butiken upp med jämna mellanrum. Butiken kallar det för ”Tjuv-TV”.

ABC har valt att dölja ansiktet på personerna, men för butikens kunder är de fullt synliga.

ICA-handlaren Kaare Naess säger att butiken har drabbats av flera stölder och att syftet med uthängningarna är att avskräcka personer från att snatta i butiken.

– Vi har haft så många stölder. Det här är ett sätt för oss att visa att vi har ett nytt säkerhetssystem, och att det inte är någon idé att stjäla från oss, säger han.

Han kan dock se det problematiska i att hänga ut folk på det sättet.

– Jag visste innan vi satte upp reklamen att vi skulle hamna i blåsväder, men stölderna är ett allvarligt problem för oss.

ICA ber handlaren dra tillbaka

ABC ringde till ICA för att få en kommentar, men de var omedvetna om uthängningarna.

– Vi har pratat med handlaren efter att ABC ringde, och rekommenderat honom att ta bort uthängningarna, säger ICA:s pressekretare Maria Hillborg.

– Det är inte vår roll att sätta dit snattare, det har vi rättsväsendet till.

Efter att ABC kontaktat ICA har ICA-handlaren valt att ta bort bilderna på snattare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.