I ett forum på Facebook erbjuds socionomer pengar för att skriva under som föreståndare på HVB-hem. Foto: SVT

SVT avslöjar: HVB-företag erbjuder 70.000 kronor – för en signatur

Uppdaterad
Publicerad

Socionomer erbjuds tiotusentals kronor för att stå som föreståndare för HVB-hem. Boenden som de i praktiken inte ska arbeta på. Allt för att företagen ska kunna etablera sig i nya kommuner. Det kan SVT avslöja idag.

På ett diskussionsforum på Facebook söker företag helt öppet efter socionomer som är beredda att mot betalning skriva sig som föreståndare för HVB-hem. En underskrift som krävs för att företag som driver HVB-hem ska kunna etablera sig i kommunen.

Socionomerna erbjuds tiotusentals kronor för att skriva på papper. En del har erbjudits upp till 70.000 kronor för en namnteckning, enligt uppgift till SVT.

Tanken är inte att socionomerna ska arbeta på boendet, och företagen behöver endast deras namn för att kunna ansöka om att starta hemmet. Ett krav för att få driva HVB-hem är nämligen att föreståndaren är psykolog, socionom eller beteendevetare med minst 180 högskolepoäng.

”Har själv fått frågan”

”Petra” är socionom och har arbetat som föreståndare för flera boenden. Hon vill vara anonym eftersom hon är rädd för repressalier. Petra bekräftar att det är vanligt förekommande att företag letar efter föreståndare som bara ska stå på ansökan – inte faktiskt jobba i verksamheten.

– Jag har själv fått frågan om jag inte kunde stå på pappret när företaget jag jobbade för skulle göra en tillståndsansökan, berättar hon för SVT Nyheter.

När Petra sa att hon inte kunde eftersom hon redan var föreståndare för ett hem fick hon svaret att det inte spelade någon roll, hennes namn behövdes bara för att de skulle få igenom ansökan.

Bilden bekräftas av ”Stina” som också är utbildad socionom. Även hon vill vara anonym.

– De vet ju att det finns socionomer som tjänar dåligt och då är det ju en jätteförtjänst att få 40.000 och uppåt, säger hon.

Sker på stora och små företag

Enligt ”Petra” sker detta inte bara på de mindre företagen, utan även på de större och mer etablerade företagen.

– Det går till på lite olika sätt. På de större företagen sköter de det snyggare, de erbjuder inte pengar utan bygger upp ett förtroende med en chef som redan arbetar i företaget och ber sedan den chefen att stå på fler ansökningar, säger hon.

Det företag som vi ser söka öppet efter en skenföreståndare skriver att de ska försöka etablera sig i Nacka.

Kommunalrådet i Nacka Jan-Eric Jansson (KD) reagerar starkt på SVT:s uppgifter.

– Det låter som kriminell verksamhet, att försöka ta sig in här på det sättet är helt oacceptabelt, säger han.

I dagarna har Nacka kommun bjudit in företag inför kommande upphandlingar om HVB-hem. När nu nya hem ska etableras tycker Jan-Eric Jansson (KD) inte att företaget i fråga ska söka sig till Nacka.

– Om de gör på det här sättet tycker jag inte de ska bry sig om att skicka in någon ansökan till oss, säger han.

Hade ”för hög moral”

Socionomen ”Petra” menar att det är uppenbart att socionomer står som föreståndare på fler boenden än de faktiskt arbetar på.

– Det visar ju sig när företag öppnar boenden utan att ha resurserna att driva dem, säger hon.

”Petra” säger att det är sorgligt att folk ger sig in i branschen bara för att tjäna pengar.

– En chef kom faktiskt till mig och sa att ett problem med mig var att jag hade för hög moral, säger hon.

SVT Nyheter har sökt företrädare för företaget som försökte etablera sig i Nacka, men har inte kunnat nå dem. 

Vet du mer? Tipsa vår reporter

Mejla jens.larsson@svt.se

HVB-hem

  • Ett HVB-hem, hem för vård eller boende, är en verksamhet som bedriver behandling eller boende för barn, unga eller vuxna som behöver stöd eller fostran. Ett boende kan till exempel vara till för personer med missbruksproblematik eller ensamkommande flyktingbarn.
  • För att bedriva ett HVB-boende krävs en föreståndare eller en verksamhetsansvarig. Den formella kompetensen och erfarenheterna hos föreståndaren är avgörande för om ansökan beviljas eller inte.
  • Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.