Södertälje satsar på lärare

Uppdaterad
Publicerad

I Södertälje satsar man stort på lärare, nu ska man värva 66 stycken nya så kallade utvecklingslärare som ska få en månadslön på upp till 45000 kronor

Redan för två år sedan började man i Södertälje med vad de kallar utvecklingslärare, lärare som både undervisar och dessutom stöttar och utvecklar kollegor i klassrummet. Enligt Södertäljes utbildningsdirektör Peter Fredriksson har det blivit en succé. Nu ska de rekrytera 66 stycken till.

– Vi vet att skickliga lärare är skillnaden mellan att elever lyckas eller misslyckas, säger Peter Fredriksson. Vi inser att vi måste satsa på lärare i Södertälje och ha fler skickliga lärare som kan ta ansvar för hög kvalitet i undervisningen.

Lärarsatsning

Södertälje var en av de första kommunerna i landet som anställde utvecklingslärare, som de kallas där. De nya lärararna blir utvecklingslärare eller förstelärare. Pengarna kommer dels från den statliga förstelärarreformen som innebär att staten bidrar till löneökning till lärare som gör karriär, och dels från kommunen.

– Det kan tyckas vara mycket pengar, men att misslyckas och att elever inte når målen, det kostar mycket pengar. Så jag ser det här som en investering, det kostar några tusenlappar men motsatsen, att ha en dålig skola kostar mycket mer.

– Vad hoppas ni uppnå?

– Vi vet vad vi kommer att uppnå, säger Peter Fredriksson mycket bestämt. Vi vet att vi kommer att bli en attraktivare kommun som arbetsgivare som lockar till sig skickliga lärare och vi vet att våra elever kommer att få bra undervisning. Vi vet att lärare i Södertälje kommer få en väldigt bra kompetensutveckling.

Sedan höstterminen 2013 har du som legitimerad lärare möjlighet att avancera till förstelärare eller lektor. Detta är en reform där staten betalar löneökningen till varje lärare som gör karriär.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarsatsning

Mer i ämnet