Södertäljenätverkets tidigare ledare gripen

Uppdaterad
Publicerad

Misstänks för att ha smugglat 200 kilo kokain från Sydamerika till Frankrike, om han döms riskerar han ett fängelsestraff på 30 år.

Samtidigt som mordrättegången mot Södertäljenätverket tas om i tingsrätten på grund av jävsmisstankar mot en nämndeman har den före detta ledaren, en 39-årig man, gripits i en lägenhet på spanska solkusten misstänkt för omfattande knarksmuggling. Han misstänks ha varit med i en liga som smugglat 200 kg kokain från Venzuela till Frankrike sommaren 2011.

Intressant i många länder

Svensk och fransk polis har samarbetat under lång tid för att komma åt den tidigare ledaren som under senare år vistats mestadels i södra Europa och Sydamerika. Och det är det som nu gett resultat.

– Han har varit intressant för svensk polis och polis i andra länder länge. Dels eftersom han inte deklarerat någon inkomst och någonting måste man leva utav, säger Bo Eliasson på Rikskriminalpolisen.

I förra veckan dömdes en annan svensk till 18 års fängelse för att ha varit huvudman i en smuggling som omfattade 1,4 ton kokain från Sydamerika till Sverige och polisen utesluter inte en koppling mellan männen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.