Södra Värtan som det är tänkt att se ut Foto: AIX Arkitekter

Södra Värtan måste saneras innan byggstart

Uppdaterad
Publicerad

Marken i den planerade stadsdelen Södra Värtan har höga halter av föroreningar. Om marken ska bebyggas, så krävs omfattande sanering.

I Stockholms stads planförslag framgår det att föroreningar ska lämnas kvar i marken när stadsdelen byggs. Men det anser Länsstyrelsen är en risk för de boende i området, det var Dagens Nyheter först med att berätta. 

Den nya stadsdelen Södra Värtan, ska växa fram mellan Gärdet och Frihamnen. Här ska 1900 bostäder byggas och området kommer fyllas med affärslokaler, parker och torg.

Värtaparken Foto: AIX arkitekter / Suteki studios

Men marken i området har tagit skada efter mer än hundra år av hamnverksamhet. I ett samrådyttranden skriver nu länsstyrelsen att de höga halterna av föroreningar i nuläget inte gör området lämpligt för bebyggelse. Innan ett första spadtag sker, så krävs omfattande saneringsåtgärder. Vidare skriver Länsstyrelsen att Stockholms stad måste ta hänsyn till verksamheter som skolor och förskolor, eftersom barn är extra känsliga för exponering av föroreningar. 

Stockholms stad måste nu visa att det går att göra ytterligare insatser för att minska föroreningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.