Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när hundekipaget söker efter droger i ett hyreshus i Bro. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Söker efter droger i hyreshusen i Bro – så jobbar företagen och kommunen mot brott

Uppdaterad
Publicerad

Sprängningar, rån mot matbutik och bilbränder. Det har i flera år varit vardag i Bro. Tills företagen och fastighetsbolagen tröttnade och startade ett samarbete med bland annat kommunen i syfte att öka tryggheten och motverka brott.

Samarbetet går under namnet Bro Utveckling, med totalt en anställd, som fungerar som en slags mellanhand mellan Upplands-Bro kommun, företag, föreningar och polisen.

Sedan 2019 har Bro Utveckling bland annat satt upp sensorer på platser där brottsrisken är hög och klippt och röjt i buskage för att skapa tryggare gator och torg.

Invånarna känner sig tryggare

Flera trygghetsundersökningar, bland annat hyresbolagens egna och Brottsförebyggande rådets (BRÅ), visade 2022 att invånarna nu kände sig tryggare utomhus. Men det finns fortfarande delar att förbättra; bland annat den öppna drogförsäljningen och buskörningen i bostadsområden som ökat något, enligt rapporten som bygger på BRÅ:s siffror.

Kommunen lägger drygt en halv miljon kronor på samarbetet 2024 medan de övriga parterna bistår med cirka 700 000 kronor. Görs större insatser får framför allt fastighetsbolagen och bostadsrättsföreningarna stå för det.

I videon ovan söker hundekipage efter droger i hyreshusen i Bro och flera åtgärder som samarbetet resulterat i visas upp.

det här har förbättrats i bro

Otrygghet utomhus: Har minskat från 46 procent 2017 till 37 procent 2022.

Gäng som stör i det egna bostadsområdet: Har minskat från 46 procent 2017 till 33 procent 2022.

Skadegörelse i det egna bostadsområdet: Har minskat från 54 procent 2017 till 35 procent 2022.

Källa: Bro Utvecklings sammanställning av resultatet från BRÅ:s nationella trygghetsundersökning 2017–2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.