Foto: SVT

Nätsökningar avslöjar trycket på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Redan kvällen före kan man veta om nästa dag kommer att bli en hektisk dag på akuten. Ny forskning visar att hur många stockholmare som kommer att besöka akutmottagningarna runt om i länet syns redan kvällen innan på internet, det skriver Dagens Nyheter. Antalet besök på akutmottagningarna korrelerar nämligen med antalet besök på 1177 Vårdguiden.

– Det finns ett samband mellan hur många som söker sig till akuten och hur många som har gått in på Vårdguidens startsida. Felprocenten för hela länet är bara knappt fem procent, det säger Martin Nordberg, läkare och doktorand på Södersjukhuset och KI till Dagens Nyheter.

Martin Nordberg säger också att det här är något helt nytt som ingen har kunnat visa tidigare. Att det finns ett samband mellan sökningar på internet och specifika sjukdomar som till exempel influensa det vet man sedan innan men sambandet mellan sökningar på nätet och besök på akuten är en ny upptäckt.

Förhoppningen är att i framtiden, med ytterligare forskning, kunna förutsäga människors besök på akuten med längre framförhållning, det säger Martin Nordberg, till Dagens Nyheter.

– Om vi får en längre respit än sex timmar och inom fyra fem dagar kan förutsäga patientrycket, då kan man kanske styra om patienter med informationen och kanske få sjukhusen att skriva ut fler patienter tills dess, säger Martin Nordberg, till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.