Solna utsedd till Årets superkommun

Uppdaterad
Publicerad

”Här finns Sveriges allra bästa demografiska förutsättningar och en hög andel företagsamma invånare”. Så löd en del av motiveringen när Dagens samhälle under onsdagskvällen utsåg Solna till ”Årets superkommun”.

Utmärkelsen tillkännagavs under Stora samhällsgalan som hölls under onsdagskvällen.

Det här är andra årets som Dagens samhälle har tittat närmare på hur utvecklingen ser ut i kommunerna och hur förutsättningarna ser ut för framtiden. Man har bland annat tittat på inflyttning, kommunal ekonomi, befolkningssammansättning, skolans kvalitet, näringsliv och förbindelser.

”Extra väl rustad för framtiden”

Solna stad har 76.000 invånare och motiveringen löd:

”Norr om storstad ligger denna kommun som växer så det knakar. Inflyttningstrycket är högt och i första hand är det välutbildade människor som flyttar in. En dröm för den redan stabila kommunala ekonomin. Här finns Sveriges allra bästa demografiska förutsättningar och en hög andel företagsamma invånare – det gör den här storstadskommunen extra väl rustad inför framtiden. Trots att den är Sveriges tredje minsta kommun till ytan rymmer den en ny fotbollsarena, Skandinaviens största shoppingcenter och snart invigs ett nytt stort och omtalat sjukhus.”

Tre kommuner var nominerade till Årets Superkommun, nämligen Sundbyberg, Lund och vinnaren Solna. Förra året vanns utmärkelsen av Sundbybergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.