Solskensolympiaden 100 år

Uppdaterad
Publicerad

I år är det hundra år sedan Stockholm hade de oerhört lyckade Olympiska spelen 1912, som gick till historien som Solskensolympiaden.

Den har kallats Solskensolympiaden, inte bara på grund av det soliga vädret, utan även den goda stämningen och det välorganiserade arrangemanget.

Nu för tiden byggs stora OS-byar upp, men så var det inte 1912, det enda som byggdes var Stadion och så flera tillfälliga anläggningar som sedan revs. Stockholms Stadion firar också hundraårsjubileum, med födelsedag första juni, då den invigdes under stor pompa och ståt. Själva spelen var annars framför allt i juli, med friidrottsveckan som startade 6 juli.

OS 1912

Den 30 juni 1912, var det trångt men festlig stämning på Stadsgårdskajen. Hundratals nyfikna stockholmare och hela den svenska OS-truppen hade samlats för att se när den amerikanska olympiatruppen anlände i stil, på ångfartyget Finland efter en 16 dagars resa över Atlanten. Stjärnbanér vajade, halmhattar viftades och en stor mottagningskommitté gick ombord.

Över 2.500 tävlande

Och det vällde in långväga gäster till Stockholm den här sommaren för hundra år sedan, för att delta i de femte moderna olympiska spelen. Det var de största dittills, för första gången var det tävlande från alla världsdelar med över 2.500 atleter, och de kom till en stad som växte så det knakade.

-Stockholm var stadd i stor förändring, staden hade gått från att vara en liten stad till att nu ha 350.000 invånare på kort tid, och man höll på att bygga upp industrier. Man hade börjat dra de stora paradgatorna som Strandvägen. Men det fanns stor social oro på den här tiden. Många hade blivit av med sina jobb i storstrejken 1909 och många levde i misär, säger Karl Örsan på Riksidrottsmuseet.

När det gällde själva Stadion så hade man velat då som nu, bygga en ny arena. Stadion hamnade på platsen där dåvarande Idrottsparken låg, en fin anläggning med velodrom och tennispaviljonger, men de revs och Stadion började byggas. Från början hade man tänkt sig en byggnad i trä, och budgeterat därefter, men ganska snart bestämde man sig för en i sten. Och det blev oerhört mycket dyrare, det gick på 1,2 miljoner, en enorm summa på den tiden.

Nationalromantisk arena

Stadion byggdes  i nationalromantisk stil med inspiration från Visby ringmur och gammal svensk arkitektur. Den var ritad av Torben Grut, en av sin tids mest erkände arkitekter. Men pengarna räckte inte riktigt ända fram till målsnöret. Runtom Stadion kan man se stora granitblock på utsidan, som en slags utsmyckning. Men granitblocken var aldrig tänkta att bara vara stora fyrkanter, utan det var meningen att de skulle huggas ut av tidens stora konstnärer och där skulle istället stått skulpturer. Men till det räckte aldrig pengarna, fastän Torben Grut försökt få igenom det resten av sitt liv. De enda skulpturer som höggs ut är de av Ask och Embla högt upp på Klocktornet.

Själva spelen blev en oerhörd succé, de har gått till historien som Solskensolympiaden. Sverige blev bästa nation, och man använde sig av mängder med nymodigheter, som halvautomatisk startpistol och målfoto. Man marknadsförde även spelen med egen affisch och sålde filmrättigheterna.

Flera grenar har försvunnit

Det fanns många grenar som inte finns kvar idag,  som löpande hjort, dragkamp och litteratur. Det fanns flera konstgrenar som svenskarna inte alls ville ha med, men IOKs grundare Pierre de Coubertin krävde att de genomfördes, men de sköttes i IOKs regi. För övrigt vann Pierre de Coubertin själv en litteraturgren, fast under antaget namn. Konstgrenar fanns kvar enda till 1948.

Roddtävlingarna startade i Djurgårdsbrunnsviken och gick ut mot Strandvägen, där tillfälliga läktare hade byggts upp.  I Djurgårdsbrunnsviken hade man också byggt upp en simstadion i trä som senare revs. Här blev Greta Johansson från Fleminggatan Sveriges första kvinnliga guldmedaljör genom tiderna, i raka hopp.  För övrigt var vykort med de kvinnliga simmerskorna på som motiv de mest populära korten från spelen.

När läktarna från roddtävlingarna revs så hamnade de i Roddförenings hus som nytt innertak, där man än idag kan beskåda sittplatsnumreringen.

Nu ska Greta Johansson och alla de andra atleterna hyllas. Fredag 1 juni drar Stockholms stad och idrottsrörelsen igång en veckas firande, kallat solskensveckan, med bland annat regatta, baseball, basket och VM i segwaypolo. Runtom i staden blir det prova-på-idrotter, bland annat på Centralen, Slussen och i Tensta. Veckan avslutas med stort firande med Stadionfesten nionde juni dit över 700 svenska olympier kommer.

Firandet fortsätter sedan i sommar med bland annat ett jubileumsmarathon 14 juli som går samma sträckning som för 100 år sedan.

Läs mer om firandet här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 1912

Mer i ämnet