Foto: SVT

Sommarvärmen fortsätter i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Här kommer ett glädjebesked till alla soldyrkare: det blir soligt och varmt även i helgen — och en bit in i nästa vecka. Stockholm får mellan 28 till 29 grader under söndagen och måndagen.

Enligt SMHI förväntas värmen stiga ännu mer under helgen än  vad den hittills gjort i veckan. Stockholmsområdet får ända upp till 28 grader och i början av nästa vecka stiger det ytterligare till 29.  

– Vi har en högtrycksrygg över Skandinavien och det ger ju i stort sett ganska stabilt väder. Det tillåter också lite varmare luft att strömma norrut. Temperaturen kommer att ligga högt under helgen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI. 

Inget regn över Stockholm 

Men helgen kommer inte att bjuda på enbart klarblå himmel. Sverige ligger just nu inklämd mellan två lågtrycksområden, något som ger upphov till en del moln och nederbörd över landets östra och västra delar. Stockholmsområdet förväntas klara sig undan regnet och får mestadels klart med växlande molnighet.  

Ökad brandrisk 

Att marken blir torr av sommarhettan medför en ökad brandrisk, något som SVT Nyheter Stockholm rapporterade om tidigare i veckan. 

– Man bör ta det försiktigt om man ska elda eller plocka fram grillen. Man kan vidta vissa åtgärder. Att till exempel ta med sig lite vatten vid sidan är inte alls tokigt, säger Marcus Sjöstedt. 

Ska man elda och är osäker bör man kontakta räddningstjänsten i kommunen för att höra vad man ska tänka på eller om det till och med är utfärdat ett eldningsförbud. 

Temperatur de kommande dagarna:

Lördag: 26°

Söndag: 28°

Måndag: 29°

Tisdag: 28°

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.