När de holländska fansen ”laddat klart” och rört sig vidare mot Friends arena var det många boende i området som fick en chock när de gick ut på gatan i centrala Stockholm. Foto: TT/Stockholm Direkt

TV: Sop- och kisskaos när tusentals fotbollsfans invaderade Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I går spelades Europa League-finalen inför närmare 47.000 åskådare på Friends arena i Solna. Men på gatorna i centrala Stockholm var det inte enbart glada miner. Ett klipp från Stockholm Direkt visar hur de holländska Ajax-supportrarna förvandlat Fleminggatan till ett sopberg.

Inför fotbollsfesten hade de holländska fansen tilldelats en egen uppladdningsplats i centrala Stockholm. Men det blev en minst sagt besk eftersmak för de boende i området rapporterar Stockholm Direkt.

I ett videoklipp från nyhetssajten syns hur gaffeltruckar fått tas in för att skyffla bort drivor av ölglas och skräp som slängts på gatan.

”Varför beter man sig som svin?”

I sociala medier lät reaktionerna inte vänta på sig:

”Varför ska man behöva bete sig som svin när man lämnar mammas gata?” skriver en person.

Ytterligare en är kritiskt mot att man tvingas lägga ner pengar på att städa efter fansen: ”Tycker att det är hemskt att vi lägger ner våra skattepengar på denna ’idioti’”.

Slängde flaskor och kissade lite överallt

Maja Bellem är boende i området och berättar för SVT Nyheter om hur Fleminggatan förvandlas till ”en soptipp i tredje världen”.

– Jag kom dit efteråt, det såg ut som en soptipp. Sedan var det väldigt skräpigt även i tunnelbanan, säger hon.

LÄS MER: Zlatan Ibrahimovic: Det var grymt

Maja Bellem var visserligen medveten om att det var en uppladdning planerat i närheten av hennes hem, men exakt hur det skulle komma att se ut var hon inte förberedd på:

– De slängde flaskor och kissade i portuppgångar lite överallt, säger hon.

Snabbt undanstädat

Men trots sopkaoset var Stockholms stad – som synes i klippet – snabba med att reda ut den holländska röran. Tio personer jobbade febrilt med lövblåsare och grävmaskiner för att gå gatorna skinande rena igen.

– De gick med lövblåsare på trottoaren och sedan var det två stora grävmaskiner som liksom skyfflade fram skiten. Jag förbi vid 22-tiden då såg det ganska okej ut, även om det fortfarande luktade av öl och urin, säger hon.

Matchen då? Zlatan Ibrahimovic Manchester United sopade rent med Ajax och tog hem den åtråvärda titeln efter 2–0 och är i och med segern klara för nästa års Champions League-spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.