SOS-sköterska får behålla legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Den sjuksköterska som nekade en 23-årig man ambulans får behålla sin legitimation. Det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutat.

Sjuksköterskan får en prövotid på tre år, under vilken han ska fortbilda sig, bland annat i förmågan att identifiera vårdbehov och professionellt förhållningssätt gentemot patienter, enligt HSAN:s beslut.

Under prövotiden får sköterskan arbeta, men måste anmäla till arbetsgivaren att han är under prövotid. Han måste också hålla Inspektionen för vård och omsorg (IVO) underättad om sina eventuella arbetsplatser.

Kritik mot SOS Alarm

Den 23-årige mannen larmade i januari 2011 om svåra andningsbesvär. Trots att han vädjade flera gånger fick han ingen ambulans och dog av brusten mjälte.

Grovt oskicklig

Sjuksköterskan var ”grovt oskicklig” och följde inte rutinerna, enligt Socialstyrelsen. Dessutom visade han bristande förmåga att lyssna, kommunicera och ställa relevanta frågor.

Stockholms tingsrätt friade honom dock från misstankar om grovt vållande till annans död.

Sjuksköterskan arbetar inte längre på SOS Alarm.

Socialstyrelsen ansåg att sjuksköterskan borde ha skickat en ambulans, och anmälde till HSAN att han borde bli av med sin legitimation. I andra hand föreslog man utbildning och prövotid.

Fotnot: Myndigheten IVO bildades 1 juni i år, och tog då över tillsynsverksamheten efter Socialstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SOS Alarm

Mer i ämnet