Speeddejting för seniorer

Uppdaterad
Publicerad

Under en lördag i månaden samlas Huddinges seniorer för att speeddejta på Folkets hus. Det går ut på ett möte mellan två personer under cirka 10 minuter, sen flyttar man vidare till nästa person. Men det är inte kärleken som står i fokus.

– Jag är här för att träffa kompisar, det är vad jag var ute efter. Men med speeddejting tror jag att folk tror att man är ute efter att träffa en partner. Men det är inte det de handlar om. Men sen om det skulle komma så säger jag inte nej, det skulle bara vara bonus, säger Gunnbrith Rolandsdotter, 73 år, på göteborgska och avslutar med ett skratt.

Söker inte partner

Till skillnad från traditionell speeddejting, där singlar söker efter en partner, står inte jakten på kärlek i fokus när seniorerna provar på strategin. Istället är målet att skaffa vänner och socialisera sig.

– Vi är kompisar hela högen nu. Här får man träffa folk från flera olika stadsdelar, bland annat från Skogås. Jag kommer inte hit för kärleken, jag har slutat träffa kärleken, jag har haft det jag har haft. Men det finns mycket andra intressen som man har, säger Bertil Bjur, 88 år, som är äldst i gruppen.

Blandade känslor inför dejtingen

Pennorna går varma bland seniorerna. Här ska namn och kontaktuppgifter skrivas ner, snabbt innan klockan ringer och man ska hoppa vidare till nästa stol innan nästa träff börjar. Men seniorerna inser inte alltid hur kul speeddejting är förrän de har kommit till Folkets hus, enligt Ann-Louise Bergquist, som hjälpte till att starta arrangemanget 2015.

– Det är blandade känslor innan de kommer hit. Men sen är det bara full rulle, det är trevligt, säger Ann-Louise Bergquist från Huddinge kommun.

”Oerhört positivt”

Alla arrangörerna bakom idén är Folkes café i folkets hus i Huddinge, SPF Seniorerna, Väntjänsten och Huddinge kommun. De har märkt av uppskattningen av dejterna bland seniorerna.

– Det har varit oerhört positivt. Jag trodde att det skulle vara lite tveksamt, men seniorerna sätter igång och pratar på en gång. Det har varit full fart, säger arrangör Berit Westergren från SPF-seniorerna i Huddinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.