Foto: SVT/arkiv

En brännskadades när fläkten fattade eld

Uppdaterad
Publicerad

En person fördes till sjukhus med brännskador efter att ha försökt släcka en brand i spisfläkten med vatten, vilket i stället orsakade en explosion. Bränder i spisfläktar är vanliga så här års och nu går polisen ut med rad tips på vad du kan göra om olyckan är framme.

Spis och fläkt började brinna idag vid 13.30 i en lägenhet i Råcksta. När personen i lägenheten försökte släcka elden så använde den förmodligen vatten, enligt polisen, vilket ledde till explosion. Räddningstjänst, ambulans och polis tillkallades till lägenheten. Personen fick lindriga brännskador och fördes sedan till sjukhuset.

Nu uppmanar polisen stockholmare att tänka en extra gång vid just matlagningen.

– I fläkten samlas det fett och om du inte rensar det så försvinner inte fettet. Om man dessutom har kolfilter så håller det också kvar fettet. Och när det börjar brinna i stekpannan så sprider det sig väldigt lätt uppåt och så fattar det eld, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Så här ska du göra om spisen börjar brinna

Enligt polisen är brand vid spisen, ljus och sängrökning bland de vanligaste brandorsakerna så här dags om året. Därför bör man vara extra noga med att kontrollera sitt hem och hålla utkik så att man inte lämnar ljus och stekpannan utan synhåll.

Tips från polisen:

  • Om du lagar mat, steker eller har spisplattorna på: sätt på timer och se till att stänga av allt i tid.
  • Rensa regelbundet fläkten från fettet som samlas.
  • För att något ska kunna börja brinna och sedan fortsätta brinna finns det tre krav som måste vara uppfyllda: bränsle/olja, syretillgång och värme.
  • Om det börjar brinna på spisen så ska man sätta ett lock på stekpannan för att kväva elden. Enligt polisen ska man inte försöka släcka elden genom att hälla över en kanna med vatten, för det kan leda till explosion.
  • Ett av de enklaste sätten att släcka en eld är att stänga ute syret.
  • Om man saknar en brandsläckare i hemmet kan man blöta ned en handduk och kväva branden på så sätt.

Här kan du läsa mer om hur man släcker en eld vid spisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.