Boxern Hilda, fem år, har utsetts till Årets sociala tjänstehund 2016. Foto: Johan Frick-Meijer

Stabila Hilda är bästa vårdhunden

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Kennelklubben (SKK) har utsett femåriga boxern Hilda till Årets sociala tjänstehund 2016. Hilda jobbar i Uppsala och kommer att prisas på Stockholms hundmässa.

Tillsammans med sin förare Mia Boivie jobbar Hilda i Uppsala kommun med att hjälpa vuxna och barn att övervinna svårigheter och problem.

Hilda, som är en diplomerad vårdhund, har en bredd i sitt arbete som imponerat på juryn. Hon jobbar med allt från vuxna som drabbats av exempelvis stroke till barn som har neuropsykiatriska diagnoser som autism. Inom psykiatrin jobbar hon med personer som lider av schizofreni, skriver SKK i ett pressmeddelande.

”Det som gör Hilda så fantastisk är att hon är multikompetent och kan möta alla sorters människor och fungera i alla situationer”, säger hennes förare Mia Boivie.

Får tuggben och mat för ett år

En vanlig dag på jobbet kan Hilda göra allt från att locka patienter med problem att gå att ta ett steg framåt till att agera lyssnare när barn med neuropsykiatriska diagnoser läser högt.

Hilda kommer att prisas under Stockholm hundmässa. Förutom en medalj får hon ett smaskigt tuggben, en säng och mat som ska räcka i ett år.

Årets bragdhund också en boxer

Hilda är inte den enda boxern som får pris under hundmässan. Boxern Ollie från Älvsjö har utsetts till Årets bragdhund 2016 för att han skrämde i väg clownutklädda personer som betedde sig hotfullt hans ägare.

Social tjänstehund

För att kunna vinna titeln Årets sociala tjänstehund ska hunden antingen vara en utbildad assistanshund, vårdhund eller terapihund.

En assistanshund används som hjälpmedel för en enskild förare, till exempel ledar-, service-, signal-, diabetes och epilepsihundar.

En vårdhund eller terapihund arbetar med många olika människor tillsammans med sin förare.

Källa: Svenska kennelklubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.