Revisorer kritiserar Stadens hantering av ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer allvarlig kritik från revisorerna angående bristande kontroll och uppföljning av placeringar av ensamkommande barn.

Revisorernas rapport har granskat Socialnämnden, Överförmyndarnämnden, Arbetsmarknadsnämnden och stadsdelsnämnderna Rinkeby-Kista, Skarpnäck och Södermalm, för att se hur hanteringen av ensamkommande flyktingbarn och ungdomar har hanterats efter att staden tog emot många under 2015 och början av 2016.

Svidande kritik mot staden

Rapporten påpekar flera brister, bland annat ska majoriteten av de ensamkommande barnen inte besökts de två första veckorna efter anvisning till boende. Nämnderna har inte en tillräcklig uppföljning varken vad gäller boendenas kvalitet eller de ekonomiska konsekvenserna.

Nämnderna har inte utfört någon systematisk och aktiv avtalsuppföljning eller seriositetskontroll av utförare.

Överförmyndarnämnden har heller inte tillräckligt djupgående lämplighetsprövning av gode män och heller ingen systematisk tillsyn. Revisorerna finner att dessa brister är allvarliga.

”De har ingen kontroll”

Kritiken kommer också från Liberalenas oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L) som menar att Stockholm stad bör se över sina rutiner för ensamkommande barn och ungdomar.

Hon menar också att situationen är allvarlig eftersom polisen nu varnar för att allt fler ensamkommande ungdomar hamnar i heroinmissbruk, något som SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

– Jag hade haft förståelse om det hade enbart gällt ensamkommande ungdomar från i våras men när polisen kommer med detta nu så innebär det faktiskt att problemen faktiskt kvarstår, trots att trycket nu när det kommer till ensamkommande har minskat nu. Det är nu man bör sätta in kontrollåtgärderna på hemmen.

Vi har hela året med problemet

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) säger att de känt till kritiken och att de försökt jobba med att förbättra arbetet på alla plan.

– Det kom väldigt många barn och unga under november och december 2015 och de uppföljningar som gjordes släpade efter då. Det innebär ju en ökad risk för att barnen inte har det bra. Och har varit en av våra viktigaste uppgifterna att åtgärda, säger Åsa Lindhagen (MP) socialborgarrådet.

Har ni verkligen kontroll på situationen om polisen nu varnar för att många hamnar i heroinmissbruk?

– Vi jobbar varje dag med att säkerställa att ha kontroll på läget.

Personalen får utbildning inom drogmissbruk

Totalt har staden ansvar för 2500 ensamkommande barn och ungdomar. Och nu ska drogkontrollen på boendena skärpas.

– Vi har nu gjort en utbildningsinsats på stadens egna boenden just bland personalen, för att ge de ökad verktyg för att kunna jobba med de här frågorna och på olika sätt fånga upp barn och ungdomar, säger Åsa Lindhagen (MP).

Senast den 24 februari ska Stockholms stad lägga komma med konkreta förslag på vad som behöver göras för att öka tryggheten för ensamkommande barn och unga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.