Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd, vill se över luftföroreningar från vedeldning i villor. Foto: TT/SVT

Staden ska mäta luftföroreningar i villaområden

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad ska mäta ämnen i luften från vedeldning i villaområden i Stockholm. Med ett nytt projekt vill man få svar på hur eldningen påverkar luften och se om den behöver begränsas.

En ny studie som forskargrupper från bland annat Karolinska Institutet står bakom visar att luftföroreningar från vedeldning är lika dödligt eller till och med värre än föroreningar från trafiken. Både trafik och vedeldning orsakar hälsofarliga partiklar i luften, och forskarna beräknar att de partiklarna ligger bakom 170 till 400 dödsfall varje år i Stockholm.

– Nu har Stockholms stad påbörjat ett projekt där man mäter ämnen från vedeldning i vissa villaområden i Stockholm. Det här är ett projekt som vi börjar just i år eftersom vi har fått indikationer på att det finns skadliga ämnen i vedeldning från villor, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Provsvar i juni

Projektet har pågått sedan den första januari och leds av SLB-analys på Stockholms stads miljöförvaltning.

– Det vi gör är att vi provtar luftburna partiklar med filter. Mätningarna görs per dygn och sedan gör man en kemisk analys, berättar Sanna Silvergren, projektledare.

Det är Stockholms läns landsting som finansierar mätningarna, och analyserna görs av forskare vid Stockholms universitet. De första provsvaren väntas komma i juni.

– Det vi fokuserar på är bensapyren, ett cancerframkallande ämne som bildas vid förbränning och som kan komma från både ved- och trafikkällor.

Mäter i Enskede och Järna

I nuläget finns en mätstation i Enskede och en i Järna. Planer finns också på att ordna en i Bromma.

– Tanken är att vi ska bidra till att man på kommunnivå kan se över, lämna ut information till villaägare och även öppna upp för att reglera vedeldningen om det visar sig att några normer överskrids. Vi försöker inventera alla källor till luftföroreningar för att bidra till att minska osäkerheten, säger Sanna Silvergren.

Katarina Luhr (MP) är öppen för att vedeldningen kan behöva regleras.

– Om det visar sig att vi har väldigt höga luftföroreningar i de områden där man eldar måste vi titta på sätt att jobba med det här, för inga människor i Stockholm ska behöva utsättas för de här ämnena.

Kan det bli så att ni förbjuder vedeldning?

– Det får vi titta på. Det kan ju finnas vissa pannor som är sämre, och då kan det vara så att man behöver byta ut dem till exempel.

Branschorganisation vill se hårdare regler

Branschorganisationen Svenska Brasvärmeföreningen vill se hårdare regler för braskaminer. De hänvisar till ett test som Energimyndigheten gjorde förra året, som visar att användning av moderna kaminer minskar utsläppen.

– Vi från branschens sida jobbar med att få politikerna att införa hårdare regler för braskaminer. Byt de gamla kaminerna mot nya och elda på rätt sätt med torr ved, så minskar man nedsmuttsningen i närområdet, säger Hans Wikström, talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.