Inom vården är efterfrågan stor på personal. Foto: TT

Fler jobb men stor brist på arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt fler jobb i Stockholms län och arbetslösheten är fortsatt låg. Samtidigt är bristen på arbetskraft stor inom flera branscher och en utmaning är att matcha de arbetssökande med de jobb där efterfrågan är stor.

I dag presenterade Arbetsförmedlingen en ny prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län. Arbetslösheten är fortsatt låg och förväntas vara 5,8 procent i slutet av året.

En viss konjunkturavmattning i kombination med en befolkningsökning förväntas dock leda till en något ökad arbetslöshet under nästa år, och vid slutet av 2017 väntas arbetslösheten ligga på 6 procent.

– Vi har haft en minskad arbetslöshet under en lång tid. Nu ser vi den stora tillströmningen av asylsökande som kom under hösten 2015. De börjar få sina uppehållstillstånd nu och ska in i vårt etableringsprogram på Arbetsförmedlingen. Där kommer vi att se den stora ökningen av arbetssökande, säger Johan Eklöf, arbetsmarknadsanalytiker.

Landets största sysselsättningstillväxt

Stockholms län förväntas ha den starkaste sysselsättningstillväxten i landet, även om bedömningarna som nu görs är något lägre än i våras. Den totala sysselsättningstillväxten under 2016 väntas landa på 2,2 procent, med en ytterligare tillväxt på 1,5 procent under nästa år. Totalt beräknar man att antalet nya jobb blir 25.000 i år och 18.000 nästa år. Tillväxten av jobb i länet motsvarar 37 procent av landets totala jobbtillväxt.

Stor brist på arbetskraft

Samtidigt är bristen på arbetskraft stor inom flera branscher. Störst är efterfrågan inom vård och omsorg, utbildning, transport, samt information och kommunikation. En utmaning för Arbetsförmedlingen är att matcha de arbetssökande med de jobb där efterfrågan är stor.

– Vi ser att vi har en tudelad arbetsmarknad genom att fler arbetssökande inte är direkt efterfrågade med de kompetenser som finns på arbetsmarknaden, säger Eeva Vestlund, biträdande marknadschef.

”Utbildningsnivån avgörande”

Är det den gruppen ni kallar för personer i utsatt ställning?

– Ja, utsatt ställning innebär att man kan vara lite äldre, vi säger plus 55 år. Man kan ha ett funktionshinder som innebär att man har en nedsatt arbetsförmåga, man kan vara född utanför Europa eller ha en utbildning som är högst grundskolenivå. Det vi ser är att utbildningsnivån spelar en avgörande roll, säger Eeva Vestlund.

Vilka insatser behövs?

– Vi behöver samarbeta och samverka brett med andra aktörer, med utbildningssektorn framför allt, för att bygga på arbetssökandes utbildningsnivå. Det är kompetenser vi behöver på marknaden för fortsatt tillväxt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.