Stjärnfall över Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Många såg ett starkt lysande ljusfenomen på tisdagsmorgonen.

Flera medier i huvudstaden fick ta emot rapporter om något som rörde sig mycket snabbare än ett flygplan och enligt ett vittne lyste det ”starkare än en bengal”.

Astronomen Robert Cumming på rymdobservatoriet i Onsala fick också rapporter på morgonen.

– Det låter som en ljusstark meteor. Det är helt enkelt större stenar som ramlar in i atmosfären. Det mesta är jättesmå stoftkorn, medan den här kanske hade storleken mellan en knytnäve och en fotboll. Det man ser är gasen den hettar upp framför sig.

För snabbt för rymdskrot

Om det alltid varit stjärnklart skulle vi ha en eller två liknande observationer i veckan, gissar han. Ett mer poetiskt namn på ljusfenomenet är stjärnfall.

Dan Kiselman är forskare vid institutet för solfysik på Stockholms Universitet.

– Jag såg själv ljusfenomenet. Allt tyder på att det var en meteor, säger han till ABC.

– Ett alternativ är att det var rymdskrot, men det föll lite för fort, säger han.

Vitt centrum

På flera diskussionsforum på nätet diskuteras rymdfenomenet. Flera uppger att de sett ljuset på himlen.

– I dag klockan 06.30 såg jag ett stark ljussken röra sig snabbt över Liljeholmen i Stockholm. Det såg ut som ett stort eldklot med vitt centrum och efterföljande svans. Riktningen var mot Södermalm. Ingen ljud hördes men ett väldigt intensivt ljus, skriver signaturen Henrik på popast.nu.

Tipsa ABC

Såg du ljusfenomenet? Har du bilder? Kontakta oss gärna och berätta på abcwebb@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.