Foto: SVT/TT

Stockholm får extrapengar till förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att förlossningsvården ska få 500 miljoner kronor extra i den kommande vårbudgeten. Stockholms sjukvårdslandstingsråd tycker dock att regeringen borde satsa mer långsiktigt.

– Vi har generellt en bra förlossningsvård, men det är klart att det finns en oro i Stockholm kring om vården finns där när man behöver den eller om man kommer bli hänvisad någon annanstans. Det är en oro vi måste ta på stort allvar,  säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström till SVT Nyheter Stockholm.

Pengarna betalas ut under 2017, men får användas såväl 2017 som 2018. Tillskottet kommer att fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd säger att hon visserligen välkomnar pengarna men menar samtidigt att regeringen tänker alldeles för kortsiktigt.

– Vi kan ju inte anställa personal nu och sedan sparka dem när pengarna är slut. Det här är en kortsiktig satsning som inte kommer att lösa problemen inom svensk förlossningsvård, säger hon.

– Regeringen borde istället satsa på långsiktiga lösningar som till exempel fler utbildningsplatser.

Men Gabriel Wikström håller inte med om att det inte finns ett långsiktigt planerande.

–  Vi jobbar ju både på kort och lång sikt. Det här är exempel på pengar som kan användas i år och nästa år på att bland annat betala ut studielön för de som väljer att vidareutbilda sig. Men sedan gör vi en långsiktig satsning där vi har höjt anslagen till landstingen med nästan tre miljarder. Och det är pengar som kommer finnas kvar år efter år och kan användas i just långsiktiga satsningar.

”Fler neonatalsköterskor”

Under tisdagseftermiddagen fick Anna Starbrink besked om att Stockholms läns landsting får 113 miljoner kronor av de totalt 500 miljonerna som ska fördelas mellan Sveriges samtliga landsting. Summan fördelas efter folkmängd.

– Pengarna skulle jag vilja använda till kortsiktiga insatser som lyfter kompetensen som till exempel att utbilda fler neonatalsköterskor.

Vid mötet med sjukvårdminister Gabriel Wikström deltog, förutom Stockholms läns landsting, även representanter för de politiska ledningarna i landstinget Västernorrland, landstinget Dalarna, landstinget Sörmland, Västra Götalandsregionen, landstinget i Kalmar län och Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet