Foto: TT

Stockholm halkar ner från toppen

Publicerad

Stockholm är med på listan över städer som är världens bästa att bo och leva i. Men placeringen har halkat ner från tidigare års högre listning.

Stockholm är världens tionde bästa stad att bo och leva i, enligt en lista som sammanställts av det brittiska affärsmagasinet Monocle. Därmed halkar den svenska huvudstaden ner fyra placeringar jämfört med 2015 och sex jämfört med året dessförinnan. 

I en film på Monocles hemsida anges de höga levnadskostnaderna som skäl till att Stockholm står sig sämre i årets konkurrens. 

På listan för 2016, som i likhet med i fjol toppas av Tokyo, återfinns Köpenhamn på fjärde plats medan Helsingfors är nummer tolv. 

Berlin ger högst livskvalitet i Europa och är näst bäst i världen enligt listan. Tidningen The Independent konstaterar att fyra tyska städer, men ingen brittisk, finns bland de 25 som kvalar in. 

Portland i Oregon och Honolulu på Hawaii är de enda amerikanska städer som finns med, och det långt ner på listan. Två australiska städer — Melbourne och Sydney — återfinns däremot i toppskiktet. USA:s grannland Kanada har också två städer med på listan: Vancouver hamnar strax efter Stockholm medan nykomlingen Montreal rankas som nummer 25.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.