Josefina Liesaho-Åberg, specialistläkare, Bita Eshraghi, specialistläkare och medicinsk ansvarig, Petra Sjunnesson, projektledare, Emma Frövenholt-Hertting, överläkare obstetrik, Cecilia Berger, biträdande överläkare – vinnare av Jämställdhetspriset. Foto: Anna Berglund, Stockholms läns landsting

”Fler behöver kunskap om kvinnlig könsstympning”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda mottagning specialiserad inom kvinnlig könsstympning heter Amelmottagningen och ligger på Södersjukhuset i Stockholm. Nu har mottagningen vunnit Stockholms läns landstings jämställdhetspris.

Amelmottagningen startade 2003 och erbjuder gynekologisk undersökning, behandling, operation och stödsamtal. På mottagningen arbetar personal som har erfarenhet av att möta kvinnor som söker vård till följd av könsstympning.

– Vi träffar en hel del patienter som sökt vård vid upprepade tillfällen för besvär som kan vara kopplade till själva könsstympningen. Men ingen åtgärd har gjorts för själva grundproblemet. Fler inom vården behöver alltså kunskap om problematiken så att de lättare kan erbjuda rätt behandling, säger Bita Eshraghi, specialistläkare och medicinsk ansvarig på Amelmottagningen.

Utbildar för jämställdhet

Förra året startades Amelprojektet inom ramen för mottagningen. Amelprojektet arbetar med att utbilda yrkesgrupper inom hälso- och sjukvård om kvinnlig könsstympning. Man vill sprida kunskap kring de komplikationer som kan uppstå hos patientgruppen, kvinnlig könsstympning kan bland annat innebära stora risken under graviditet och förlossning och kan ge svåra besvär i det dagliga livet.

Det här handlar om att ge en jämställd och jämlik vård, så vi är väldigt glada över att ha fått priset, säger Petra Sjunnesson, projektledare för Amelprojektet.

Amel betyder hopp på arabiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.