Foto: TT/SVT

Stockholm i mörker – bara 35 minuter sol på två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit få soltimmar över Stockholm under de senaste veckorna. Men till helgen kan solen titta fram, enligt SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Höstmörkret sänker sig över Stockholm, samtidigt som himlen täcks av gråa moln. Det råder solbrist i Stockholm och under de senaste två veckorna har stockholmarna bara fått 35 minuter sol.

”Det är bara att klä på sig”

– Det är mörkt men man vänjer sig, det är ju så här varje år. Jag tycker att det är skönt att vara ute i varje fall, säger Lena Näslund.

Hon är ute och promenerar med hunden Bella, att himlen är täckt av gråa moln och det regnar stora tunga droppar hindrar henne inte. 

 – Det är bara att klä på sig, säger hon.

Leif Malmros  är också ute på promenad och han tycker att regniga dagar är lite tråkigare.

– Det är klart att man vill ha sol men regnet behövs ju också.

Prognoskartan ger hopp om bättre väder

Foto: SVT

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist letar solglimtar över Stockholm, framför sig har han en dator som visar en prognoskarta.

– Första veckan i oktober var det sol i Stockholm men sedan har det bara varit riktigt grått. Det ser ut att fortsätta så, men kanske till helgen så klarnar det upp.

Anledningen är att det kommer att blåsa nordvästliga vindar i kombination med torrare luft. Det gör att flesta molnen brukar fastna över Norge, enligt Nils Holmqvist.

– Det är fördelaktiga vindar. Kanske redan på fredag kommer det att klarna upp och det ser ut att kunna bli en fin lördag, säger han.

Molnen fastnar över Norge

Det är glädjande nyheter för Lena Näslund.

– Det ser jag framemot, skrattar hon.

Men även om lördagen bli fin så flaggar Nils Holmqvist för att vädret kan komma att bli sämre redan på söndag.

– Kanske kan vi få en fin söndagsförmiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.