”Det som sticker ut mest i den här rapporten är siffrorna för Stockholm” Foto: Arkiv/TT

Många brott avskrivs i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

60 procent av polisanmälningarna som kom in till region Stockholm under första halvåret 2016 avskrevs direkt, utan att någon förundersökning inleddes. Det visar ny statistik som Brottsförebyggande rådet publicerade idag.

Polisen i Stockholm är sämst i landet på att klara upp brott. Av de runt 250 000 brotten som rapporterades in till Region Stockholm, avskrevs 150 000 direkt utan att någon förundersökning inleddes.

– Det som sticker ut mest i den här rapporten är siffrorna för Stockholm, säger Sara Nilsson Hörnell, statistiker på BRÅ, som arbetat med den nationella rapporten som släpptes under torsdagsförmiddagen.

– Det rör främst stöldbrott, tillägger hon.

Rapporten visar också att enbart 19 369 brott väckte åtal. Det betyder att 92,3 procent av brotten som anmäldes inte ledde till rättegång.

Stockholm sämst i landet

Polisens region Nord och region Mitt var de som hade högst andel utredda brott första halvåret 2016. 60, respektive 57 procent. Medan region Stockholm hade lägst andel utredda brott, 40 procent. Stockholm är den region i landet där minst andel utredda brott utreddes under 2016, visar rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.