Ovanligt många katter smittade av salmonella – Flest fall i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nu granskar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) landets smådjurveterinärer för att få svar på varför Stockholms län alltid toppar listan med flest smittade katter.

I början av året smittades ovanligt många katter och småfåglar salmonella och Stockholms län är det län där flest katter drabbas. Men varför Stockholm toppar listan när det gäller smittade katter finns det ingen förklaring till.

– Vi har några gissningar. Det finns ju flera djursjukhus i Stockholm som kanske är mer aktiva på att ta prover. Sen kan det hända att djurägarna i Stockholm är mer benägna på att gå till veterinären, säger Statens veterinärmedicinska anstalts epidemiolog Elina Lahti.

Håll katten borta från fågelbordet

Salmonella smittar via avföring, både människor och djur kan smittas. Vilda småfåglar anses vara en smittkälla och en sjuk fågel är ett lätt byte för katt. Det bästa sättet att hindra katten från att smittas av salmonella är att hålla den borta från fågelbordet.

Symtomen på salmonella är feber, buksmärtor och diarré och i värsta fall kan djuret bli så sjukt att det avlider.

På Katthotellet Villa Minnet får varje kattgäst ett eget rum och lugn musik hörs i bakgrunden. Nicholas Hellström som driver katthotellet berättar att det är älskade katter som kommer hit.

– De här katterna är definitivt folks bebisar. De är välskötta och ägarna har många gånger egna härliga önskemål. Det kan vara allt från vattenfontäner, specialmat till astmapumpar och insulinsprutor, säger Nicholas Hellström.

”Finns alltid en oro”

På katthotellet tar man katternas hälsa på allvar och det krävs veterinärintyg för att bo här. Personalen är noga med att hålla god hygien och spritar händerna innan man går in i varje rum, även golvet och kattlådorna spritas för att förhindra att en eventuell sjukdom ska spridas mellan djuren.

– Det finns alltid en oro. Katterna får aldrig vara tillsammans om de inte kommer från samma familj. De ser varandra men kommer aldrig åt varandra.

Stockholm drabbas värst år efter år

Nu ska Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ta reda på varför det ser så olika ut i landet.

I början av sommaren kommer en enkätstudie skickas ut till landets alla smådjursveterinärer där man bland annat försöker få svar på frågan varför Stockholm år efter år är det län som drabbas värst.

– Kanske ligger förklaringen i att alla län gör olika, Då kanske vi måste gå ut med riktlinjer eller så kan det vara regionala skillnader, säger Elina Lahti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.