Stockholmare jobbar näst mest övertid i landet. Foto: TT

Så här mycket övertid jobbar stockholmare

Uppdaterad
Publicerad

Enligt siffror från SCB och fackförbundet Union jobbar stockholmare och gotlänningar mest övertid i Sverige. Det visar en undersökning som en rad olika fackförbund har sammanställt.

Stockholmare jobbar nästan en hel arbetsdag övertid i veckan, 6,6 timmar, näst högst i hela landet. Undersökningen är gjord under de nio första månaderna i år och bygger på SCB:s uppgifter över all bokförd övertid under perioden.

Enligt Unionens rapport ska man vid stabilt högre efterfrågan av övertid inte fortsätta jobba övertid, utan anställa mer folk för att kunna fortsätta sitt arbete, annars finns det risk för att sysselsättningsutvecklingen blir lägre än vad den annars skulle bli. Dessutom ska övertid endast användas för att komma över tillfälliga arbetstoppar och när något oförutsett händer.

Skillnader

Kvinnor och män jobbar olika mycket övertid, andelen kvinnor som jobbar övertid i Sverige ligger på 15 procent och för männen ligger den på 20 procent.

Skillnaden finns också mellan privat och offentlig sektor, 17-20 procent arbetar övertid i privat sektor, jämfört med 14-17 procent i offentlig sektor.

Övertid

Som övertid räknas sådan arbetstid som överstiger den överenskomna veckoarbetstiden för heltidsarbetande.

Arbetsgivare har rätt att ta ut 200 timmars övertid per år, men inte mer än 50 timmar per kalendermånad.

Källa: TCO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.