Foto: TT

Avmattning i Stockholms befolkning

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns befolkningstillväxt indikerar en inbromsning. Det beror bland annat på minskat barnafödande och ökad utflyttning.

Befolkningen i Stockholms län har mattats av enligt Statistiska centralbyrån. Under första halvåret av 2015 ökade befolkningen med 15 484, det är en mindre ökning än under senare år. Inbromsningen beror bland annat på minskat barnafödande och ökad utflyttning.

 – Den senaste statistiken från SCB visar att befolkningen i Stockholms län fortsätter att växa snabbt, även om takten minskat något. Siffrorna för första halvåret 2015 är de lägsta sedan 2008 med undantag av 2010. Det andra kvartalet i år har den lägsta ökningen sedan 2008, säger Kjell Haglund, chefsanalytiker på Länsstyrelsen. 

Utflyttningen från landet var rekordhögt 2015 vilket gör att nettoflyttningen mot utlandet är lägre än tidigare år. 2010 är det enda året som hade en lägre nettoflyttning. Siffrorna för utflyttning påverkas av Skatteverkets registerrensning, uppskattningsvis tas 1 500-2 000 personer bort ur folkbokföringen vid varje kvartal som Skatteverket genomför en registerrensning. 

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.