Stockholms län har högst andel skolkare

Uppdaterad
Publicerad

Andelen gymnasieelever i Stockholm och Uppsala som har fått sina studiebidrag indragna på grund av skolk fortsätter att öka. Stockholm är det län som hade den högsta andelen elever med ogilitig frånvaro i hela landet.

I Stockholms län var det 9,4 % av gymnasieelverna som fick sitt studiebidrag indraget under det gågna läsåret. Uppsala län däremot ligger något under rikssiffran, där var det 5,4 % som fick studiehjälpen indragen på grund av ogiltig frånvaro. Rikssnittet på 6,5 %, är det högsta någonsin,enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN).

– Det är högt. Samtidigt avtar en mångårig ökning, det är i princip samma nivåer som året innan, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN.

De senaste åren har andelen ökat för varje år i båda länen. Variationen mellan kommuenrna inom både Stockholm och Uppsala är stor. Tyresö ligger högst upp på listan, där har drygt en femtedel av eleverna inte fått ut hela sitt studiebidrag under läsåret som gått.

Skolorna ska rapportera in skolk om en elev är borta utan giltig anledning sammalagt fyra timmar vid olika tillfällen under en månad, detta efter att riktlinjerna skärptes 1 januari 2012. Det är vanligare att pojkar skolkar, enligt CSN är 63 procent av samtliga skolkare pojkar och 37 procent är flickor.

Så här ser de fem kommunerna med bäst respektive sämst statistik.

Kommuner med högst andel elever med indragen studiehjälp

Tyresö – 20,8 %

Solna – 17,1 %

Nynäshamn – 16,4 %

Haninge – 14,4 %

Botkyrka – 12,6 %

Kommuner med minst andel elever med indragen studiehjälp

Ekerö – 0,0 %

Nykvarn – 0,0 %

Salem – 1,0 %

Danderdy – 1,0 %

Sollentuna – 5,0 %

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.