Stockholm behöver rekrytera 1.700 nya pedagoger varje år de kommande tio åren. Foto: SVT

Stockholms stad kräver fler platser till lärarutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Skolborgarrådet befarar att bristen på behöriga lärare kommer att bli allt större i takt med att Stockholm växer.

I Stockholms klassrum finns till största delen behöriga lärare, även om en och annan arbetar utan formell lärarlegitimation. Men eftersom befolkningen växer snabbt, befarar politikerna i stadshuset att bristen på behöriga lärare kommer att öka om inte antalet utbildningsplatser på lärarlinjen blir fler. Därför kräver nu skolborgarrådet att regeringen ska prioritera fler utbildningsplatser på lärarutbildningarna i Stockholm i sin höstbudget.

– Ungefär hälften av de lärare som det finns behov av i Sverige framöver, behövs just i Stockholmsregionen. Och eftersom vi vet att studenter ofta stannar kvar på den ort där de pluggar så kräver vi nu att fler utbildningsplatser läggs här, säger Olle Burell (S), som är skolborgarråd i Stockholm.

1.700 pedagoger behövs varje år

Ny statistik från Utbildningsförvaltningen visar att Stockholms stad kommer att behöva rekrytera 1.700 nya pedagoger varje år de kommande tio åren. Det handlar om lärare till förskola, grundskola, gymnasiet och fritidshem.

– Vi kommer att få kris i Stockholm om regeringen inte satsar på vår region när det gäller utbildning av olika typer av pedagoger, säger Olle Burell.

Elevernas resultat kan drabbas

Just nu byggs lärarutbildningarna ut med 2.300 nya platser över hela landet. En del av dem tillfaller Stockholms universitet och Södertörns högskola. Statsminister Stefan Löfven lovade dessutom i sitt sommartal under söndagen, att antalet platser ska byggas ut ytterligare till 3.600 helårsstudenter år 2021. Men Olle Burell är orolig för konsekvenserna om inte regeringens lyssnar på Stockholms stads önskan om fler utbildningsplatser till regionen.

– Det kommer att drabba elevernas kunskapsresultat. Det finns ett direkt samband mellan att ha bra behöriga lärare och elever som klarar sina resultat. Detsamma gäller våra medarbetare i förskolan, där det är viktigt att ha behörig personal, säger Olle Burell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.