Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, tycker att det är oroväckande att tillväxtmotorn Stockholm kyls av. Foto: TT/SVT

Stockholms tillväxt bromsar in

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha varit en stark motor som ångat framåt har nu Stockholm blivit en lite svagare maskin som sakta tuffar, men det går fortfarande framåt. Ekonomin i Stockholms län uppvisar nu den lägsta tillväxttakten på tre år.

Nu visar nya siffror från Stockholms Handelskammare för andra kvartalet 2016 på en avmattning i Stockholmsekonomin. Ekonomin i länet uppvisar den lägsta tillväxttakten på tre år.

– Det är lite oroväckande att tillväxtmotorn Stockholm kyls av. Företagen är något mer pessimistiska och hushållen fortsätter att vara försiktiga, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, och fortsätter:

– Stockholmsekonomins akilleshäl är arbetskraftsbristen som fortsätter att skapa rekryteringsproblem för företagen. Inte minst de snabbväxande IT-företagen har stora problem att hitta rätt arbetskraft.

Svagaste ekonomin på tre år

Siffrorna presenterades idag i handelskammarens senaste Stockholmsbarometer, och innebär att läget i Stockholmsekonomin nu är det svagaste sedan mitten av 2013. Men trots avmattningen fortsätter Stockholmskonjunkturen ändå att växa och ligger över det historiska genomsnittet.

Sysselsättningen ökar och bäst går branscherna handeln, bygg och IT. Men brist på personal och svårigheterna med att få tag i folk med rätt kompetens är som tidigare ett problem.

Stockholmarna ser dystert på ekonomin

Något som hänt inom handeln är att det som kallas sällan-köp, dvs köp av exempelvis tvättmaskiner och soffor har minskat, medan inköpen av nya bilar har ökat.

Barometern mäter också hushållens syn på svensk ekonomi, och stockholmarna ser mörkt på den, betydligt mörkare än normalt. Framför allt de som bor utanför länets centrala delar är pessimistiska, både vad gäller svensk ekonomi i nuläget och hur de tror det ska bli om ett år.

Stockholmsbarometern

Stockholmsbarometern läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll i Stockholm. Den tas fram av Stockholms Handelskammare tillsammans med Konjunkturinstitutet och ges ut varje kvartal.

Stockholms handelskammare står för analys och kommentarer.

Hela barometern hittar man här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.