Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) menar att man nu har fått en ny praxis när det gäller just den här typen av detaljplaner. Foto: Hasse Holmberg/TT och Lieselotte van der Meijs

Stopp för radhus i villaområde

Uppdaterad
Publicerad

Byggbolaget ville riva en villa i Enskede gård och ersätta det med sex lägenheter i tre radhus, men nu säger Mark- och miljööverdomstolen nej i en dom som inte kan överklagas.

I flera villaområden i Stockholm har byggherrar de senaste åren rivit villor och ersatt dem med flerfamiljshus, vilket SVT Nyheter Stockholm tidigare berättat om. Det har varit möjligt eftersom detaljplanerna från tidiga 1900-talet varit generösa, och när villägarna köpt loss tomträtterna så försvann den reglering som fanns i tomträttsavtalen.

På villatomten i Enskede gård ville byggbolaget bygga tre sammankopplade radhus med två lägenheter i varje. Men efter att grannarna överklagat stoppar nu Mark- och miljööverdomstolen planerna, rapporterar DN.

Går emot stadsbyggnadskontoret

Därmed går domstolen emot Stockholms stadsbyggnadskontor som menade att ”byggnaden är ett mycket gott exempel på anpassning av ett samtida/modernt tillägg i ett äldre bebyggelseområde”.

Enligt domen från Mark- och miljööverdomstolen kan avvikelsen ”inte anses vara liten eller förenlig med planens syfte. Bygglovet ska därför upphävas och ansökan avslås”, skriver DN.

”Ny praxis”

Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, välkomnar att man nu fått klarhet i hur man ska agera i liknande fall.

– Dels var det bra att få ett klarläggande i de här frågorna vad som gäller kring de detaljplaner som har den här Ö-beteckningen (krav på öppet byggnadssätt, reds. anm.). Men vi vet ju inte hur stor betydelse det får riktigt än. Det är väl heller ingen hemlighet att vi i nämnden har varit ganska tveksamma till den här typen av förändringar där man bygger flerbostadshus mitt inne i villområden, säger han.

Och eftersom stadsbyggnadskontoret sa ja till bygget, tvärtemot Mark- och miljööverdomstolens dom, menar Mogert att man nu fått en ny praxis.

– Stadens analys var ju att detta var i enlighet med detaljplanen och gjorde då analysen att man var tvungen att säga ja, helt enkelt. Där har domstolen nu gjort en annan tolkning, vilket ändrar praxis. Det här innebär ju att om du har liknande detaljplaner som är märkta med Ö, då kommer det här vara vägledande för vad man får göra på den typen av planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.